aanmelden
Keymusic's Rock Palace jubileert
Grootste muziekwinkelketen van de Benelux
Gitarist Extra 24-09-2015 22:09
Is het begonnen in Den Haag of in Sint Niklaas? Keymusic is de grootste muziekwinkelketen van de Benelux sinds ze de winkels van Feedback overnamen. De Belgische winkels zijn begonnen in Sint Niklaas, de Nederlandse winkels hebben hun roots in Rock Palace Den Haag. We spreken met zaakvoerders Richard Landman (links op de foto) en Francky Dedeyne (rechts).

door Erk Willemsen

Dat Den Haag altijd al muziekstad nummer één van Nederland is geweest weet iedereen. Muziek Servaas was daar, inmiddels lang geleden, dé winkel. Feedback had haar eerste winkel ook in Den Haag. En precies 30 jaar geleden is Rock Palace geboren, met als ambassadeurs Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen van Golden Earring.Inmiddels is de winkel onderdeel van de keten Keymusic, net als de winkels van Feedback. De eigenaren van Rock Palace, Karel en Richard Landman, hebben de krachten gebundeld met de initiatiefnemer Francky Dedeyne van de Belgische Keymusic winkels, en varen nu onder één vlag. Veertien winkels beheren ze nu in totaal, tien in België, vier in Nederland, plus natuurlijk een uitgebreide webwinkel. Wereldwijd staat de keten inmiddels al op de 9e plaats.


 

Dedeyne: “Ja, maar dat moet je wel relativeren, want je kan qua omzet wel zo hoog staan, maar dat zegt nog niet dat je zo hoog staat qua winstmarge. We kunnen niet ontkennen dat ‘brick & mortar’ (de fysieke winkels - red.) klappen gekregen heeft. Minder zien is minder kopen. De webtak groeit enorm. Nu is het ‘clicks & bricks’.” Landman vult aan: “We hebben natuurlijk een enorme transitie gemaakt met de aankoop van de Feedback-winkels, die Keymusic zijn gaan heten. Ook daar hebben we het winkelconcept, dat oorspronkelijk in België is ontwikkeld, toegepast en dat zal ook bij Rock Palace gaan gebeuren. Het is misschien iets minder rock ’n’ roll dan vroeger, maar de mensen willen toch ook graag wat comfort. En wat je nu ziet gebeuren is dat de klant juist weer op zoek gaat naar intieme winkels, waar ze advies op maat krijgen, zoals onze winkel in Brugge, waar we net weer een nieuw pand hebben betrokken.”  


Winkel in Sint-Niklaas, foto vanuit de virtuele rondleiding (om die te zien, klik hier

Dedeyne: "Gitaar blijft nog altijd de grootste omzetmaker van onze winkels. Met Epiphone als belangrijkste merk onder de 1000 euro en Gibson als meest verkochte boven de 1000 euro.”

Landman: “Hier bij Rock Palace, en ook bij alle andere Keymusic-winkels, hangt er een enorme hoeveelheid gitaren om uit te proberen. Ook organiseren we regelmatig outlet-dagen waar we dan de meest bijzondere modellen uit al onze winkels op één plek verzamelen. Het is hier gewoon de snoepwinkel voor de gitarist!’ 

 

Rock Palace 30 jaar
In de loop van de jaren is Rock Palace uitgegroeid tot een cultureel muziekcentrum. Ambassadeurs Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerristen waren er vanaf de optichting in 1985 al bij. Sindsdien hoor je in de winkel bijna altijd livemuziek. Muzikanten discussiëren, spelen samen, overleggen en leren van elkaar. Veel muzikale samenwerkingsverbanden en nieuwe bandjes zijn ontstaan in de winkel. De carrières van Anouk en bands als Kane en Di-rect zijn bij Rock Palace begonnen. Bløf, Krezip, Edwin Evers, De Dijk, Najib Amhali, Candy Dulfer, Jon Bon Jovi en anderen hebben er gespeeld. Deze grote namen trekken op hun beurt weer jong lokaal talent aan. Hierdoor is het een smeltkroes van jonge en oudere muzikanten geworden, beginners en professionals.

Op zaterdag 24 oktober is er in de vers verbouwde winkel een groot jubileumfeest met optredens van verschillende bekende Haagse artiesten.

Keymusic Rock Palace, Torenstraat 132a, Den Haag

De andere Keymusic-winkels kun je vinden in Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Sint-Niklaas, Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Herentals, Leuven, Luik, Mechelen en Roeselare.

Klik hier voor overzicht Keymusic winkels in Nederland
Klik hier voor overzicht Keymusic winkels in België

Taylor Road Show 14 oktober in Sint-Niklaas
Op woensdag 14 oktober zal de Taylor Road Show plaatsvinden in Keymusic Sint Niklaas. De middag zal volop in het teken staan van het Taylor Check-up & Re-string Event en in de avond wordt spectaculair afgesloten met de Road Show.

Music Plaza 7 november in Rotterdam 
Gratis muziekfestival Music Plaza op zaterdag 7 november bij Keymusic Rotterdam. Een hele dag barstensvol optredens van bekende artiesten, demo's van de nieuwste producten en natuurlijk leuke aanbiedingen en acties. Tijdens Music Plaza zijn er voor elk soort muzikant gratis clinics te volgen, en kun je komen genieten van inspirerende optredens van bekende muzikanten en aanstormende talenten! 


 

Lees het Keymusic Magazine online. Klik hier