aanmelden
James Bay videointerview over zijn gitaarspel
Video en audio bij het interview in Gitarist 298
Gitarist Extra 23-12-2015 11:12
De prachtige stem en hitgevoelige nummers van James Bay hebben ervoor gezorgd dat hij van het Britse openpodiumcircuit is doorgegroeid naar wereldtournees, een platinum album en een serie prestigieuze prijzen. Maar James Bay is ook een gitarist, die bovendien graag praat over zijn spel en zijn gitaren. Dat doet hij dan ook in een uitgebreid interview in Gitarist 298, januari 2016. Hier kun je diverse video's zien uit dat gesprek, waarbij Bay zijn betoog illustreert met zijn geliefde Epiphone Century.

Blues- en soulinvloeden
Als James Bay gedachteloos iets speelt horen we BB King- en Eric Clapton-licks, of een soulvolle akkoordmelodie over een Ray Charles-akkoordenschema. Wat zit daarachter en waarom horen we daar niet meer van terug in zijn eigen muziek?

 

Gitaarstemming
De hollowbodyklanken die James Bay uit zijn Epiphone Century haalt gaan van clean tot medium overdrive en hebben hun oorsprong in klassieke rock ‘n’ roll, blues en soul. Ze passen echter perfect bij zijn moderne popsongs. Maar is zijn gitaar een hele stap omlaag gestemd, naar D?

Epiphone Century
De Epiphone Century waar hij op speelt is niet direct de meest voor de hand liggende keuze voor een jonge singer-songwriter, maar James Bay is groot fan van dit ongebruikelijke model.  

 

Speelstijl
James Bay heeft een akoestische stijl, met veel open akkoorden en snaren.

Bluesimprovisatie
“Bluesmuziek en soul, en de frasering en het spel in al die stijlen en genres zijn mijn belangrijkste inspiratiebron. Daarmee ben ik begonnen. Dat was het eerste waar ik naar luisterde en waar ik me in ging verdiepen."

Karakteristieke akkoorden
Bij James Bay's akkoordenspel is de open G-snaar erg belangrijk om de boel gaande te houden.   

Beluister James Bay's debuutalbum 'Chaos And The Calm', dat eerder dit jaar verscheen.