aanmelden
Joe Bonamassa Britse blues-demo in Special Gitaarhelden van Gitarist
Video bij de workshop in Gitarist 304
Gitarist Extra 23-06-2016 07:06
Neem les bij de wandelende encyclopedie van de bluesgitaar, Joe Bonamassa, en bekijk de video waarop hij zijn bijzondere passie voor de klassieke Britse gitaarhelden met ons deelt, vooruitlopend op zijn hommage-concert aan Clapton, Beck en Page op North Sea Jazz. In Gitarist 304, juli 2016 vind je de Britse licks en riffs van Joe uitgeschreven in noten en tabs.

Een belangrijke les uit de muziekgeschiedenis is dat niets in een strakke rechte lijn verloopt. De ene beweging leidt misschien tot de andere, maar mensen nemen ook altijd ideeën in zich op die uit een verder verleden of zelfs uit andere culturen stammen.

Neem bijvoorbeeld de blues. Dat is een Amerikaanse traditie met een lange geschiedenis die doorloopt tot in Afrika. Uiteindelijk werd de Amerikaanse blues een invloed van ons allemaal. In de jaren zestig ontdekten hippe, jonge Amerikanen de blues echter via jongemannen uit de Britse middenklasse, die het weer kenden van geïmporteerde albums en krakende middengolfzenders.

Je kunt de invloed van gitaristen als Eric Clapton, Jeff Beck, Peter Green en Jimmy Page nauwelijks overschatten, en bovenstaand verhaal illustreert hoe de geschiedenis soms vreemde paden volgt. En zo komen we uiteindelijk uit bij een van de grootste gitaarhelden van de 21e eeuw: Joe Bonamassa.

Joe vertelt in deze video over zijn Britse bluesgitaarhelden en demonstreert een paar van hun kenmerkende licks en riffs.