Akoestisch slidegitaar

Audio bij de workshop in Gitarist 319

Gitarist Extra 21-09-2017 10:09

Na een eerste kennismaking vorige maand met elektrisch slidegitaar, duiken we in Gitarist 319, oktober 2017 in het akoestische slidespel. Ook nu weer in standaard stemming om het gitaristen die het buisje voor het eerst ter hand nemen makkelijk te maken. Hier kun je horen hoe de speelvoorbeelden moeten klinken.

Een verschil tussen elektrisch en akoestisch slidegitaar is dat je op een akoestische gitaar gebruik kunt maken van begeleiding op de laagste snaren en dat geeft je allerlei mogelijkheden voor blueslicks.

Veel akoestisch gitaristen dragen de slide om hun pink. Het maakt andere vingers vrij om snaren in te drukken en stelt je in staat je pols te draaien om de slide uit de buurt van de snaren te houden als je met je wijs- en middelvingers op de hals bezig bent.

Beluister hier de audio om te horen hoe de speelvoorbeelden moeten klinken.

Voorbeeld 1 Intro in de stijl van Warren Haynes
Dit voorbeeld bestaat uit een typische bluesfrase die erg geschikt is als intro; Warren Haynes zou zoiets op akoestisch gitaar kunnen spelen

Voorbeeld 2 Drieklanken spelen
De tweede, derde en vierde snaar bieden de beste kansen om drieklanken te spelen met de slide in standaard stemming, omdat ze samen de ‘A’-greep vormen.

Voorbeeld 3 Van losse snaren naar hogere posities
Veel gitaristen maken gebruik van losse snaren en grote intervallen om bijzondere riffs en frases te spelen.

Voorbeeld 4 Jamtrack
De workshop eindigt met een twaalfmaten blues voor sologitaar.

 

zoeken
zoeken