Interview met Rodrigo Sanchez van Rodrigo y Gabriela

Nieuw album Mettavolution komt 26 april uit

Gitarist Extra 22-04-2019 09:04

Het Mexicaanse duo Rodrigo y Gabriela staat bekend om zijn opzwepende akoestische gitaarmuziek, waarin latin, flamenco, metal en jazz bij elkaar komen. Op hun nieuwe album ‘Mettavolution’ experimenteert Rodrigo Sánchez voor het eerst sinds zijn dagen als metalgitarist met de elektrische gitaar. Maandag 22 april verschijnt de mei-editie van Gitarist, met daarin ook een kort interview met Rodrigo Sanchez. Hier op Gitarist.nl de lange versie!

Het Mexicaanse duo Rodrigo y Gabriela staat bekend om zijn opzwepende akoestische gitaarmuziek, waarin latin, flamenco, metal en jazz bij elkaar komen. Op hun nieuwe album ‘Mettavolution’ (Rubyworks/BMG) experimenteert Rodrigo Sánchez echter voor het eerst sinds zijn dagen als metalgitarist met de elektrische gitaar.

“Alles was anders aan dit album”, aldus Sánchez. “We hadden voor het eerst zoveel tijd om aan een album te werken. We hadden heel veel muziek geschreven en konden daardoor kiezen wat we wel en niet wilden gebruiken. Bovendien waren we altijd tegen het idee om met producers te werken, maar dit keer stonden we daar wel voor open. En we wilden meer met elektrische gitaren en elektronica doen, om een andere dynamiek te creëren.”

Live zit er tegenwoordig dan ook voor het eerst een elektrische gitaar in de sets van Rodrigo y Gabriela. “Voor zover ik me kan herinneren wel”, beaamt Sánchez. “Gab (Gabriela Quintero) speelt nog steeds helemaal akoestisch, maar voor een paar nummers van het nieuwe album ga ik met een elektrische gitaar spelen, omdat we het ook zo opgenomen hebben. Om diezelfde reden gebruiken we ook wat meer effecten uit onze Fractal-systemen. De kern is echter nog steeds akoestische gitaren.

In de studio hebben we voor veel dingen een Fender Jaguar uit 1954 gebruikt. Al was het alleen maar voor een los akkoord of andere kleine dingen. Die was van onze producer David Sardy en die vond ik te gek. Ik was van plan zelf een Jaguar te kopen voor op tour, maar ik heb er een voor mijn verjaardag gehad van een bevriende muzikant. Dat is de elektrische gitaar die ik live gebruik.”

Upgrade
Voor de akoestische gitaren vertrouwen Rodrigo y Gabriela nog altijd op Yamaha. “Yamaha is van het begin af aan heel behulpzaam geweest”, aldus Sánchez. “Al voordat we op de grote festivals speelden, werkten we met ze en begrepen ze dat we iets nodig hadden wat nog nooit eerder was gedaan met nylonsnarige gitaren. Vooral Gab. Iedere tour hebben ze weer nieuwe suggesties en wij voor hen.

De grootste verandering komt dit jaar. Ze doen al zeven, acht jaar kleine aanpassingen, zodat onze geluidsman minder problemen heeft als we live spelen, maar nu is er een heel systeem met nieuwe pick-ups. Een soort upgrade aan de elektronica. Hierdoor zijn de gitaren een stuk lichter. De transistors zijn van sulfide, letterlijk zo dun als een stukje papier. We hebben ze al geprobeerd en ze klinken fantastisch.”

Minimalistisch
Een groot deel van ‘Mettavolution’ wordt in beslag genomen door de lange Pink Floyd-cover Echoes. “We liepen al tien jaar rond met het idee om iets met dat nummer te doen”, licht Sánchez toe. “Dit keer hadden we de tijd om er ook echt aan te werken. Het is een van onze lievelingsnummers en het was ook een belangrijk nummer voor Pink Floyd, omdat het ze een beetje hun richting gaf als band.

Omdat het een nummer met veel toetsen en elektronica is, moesten we het nummer helemaal uit elkaar halen en opnieuw opbouwen. En hoe minimalistischer we werden, hoe beter het ging klinken. Het oorspronkelijke idee was om elektronica en akoestische gitaren te mengen. Dat was een interessante aanpak, maar doen we het nummer nog verder uitkleedden, bleek dat het daar beter van werd. Afgelopen zomer zijn we begonnen het nummer live te spelen en dat werkte heel goed.”

‘Mettavolution’ verschijnt 26 april. Rodrigo y Gabriela spelen op 19 april in Cirque Royal in Brussel.

zoeken
zoeken