aanmelden
Uniek interview met Keith Richards: fit met 75
Video's bij het interview in Gitarist 338, mei 2019
Gitarist Extra 23-04-2019 10:04
Gitarist kreeg de unieke gelegenheid Keith Richards van The Rolling Stones te interviewen. Aanleiding was de release van de luxe-editie van zijn eerste soloplaat ‘Talk Is Cheap’, die dertig jaar geleden uitkwam. In Gitarist 338, mei 2019 vind je het interview door Jean-Paul Heck, evenals een workshop waarin zijn akoestisch gitaarspel uit de doeken wordt gedaan. Hier op Gitarist.nl brengen we een aantal leuke en leerzame video's met de rocklegende bij elkaar. Inclusief natuurlijk de Spotify-playlist van het vernieuwde album.

Het was het eerst solo-uitstapje voor Keith Richards, in z’n 44e levensjaar. ‘Talk Is Cheap’ (1988) maakte hij met drummer/producer Steve Jordan (toen 31 jaar) en een flinke hoeveelheid sessiemuzikanten met wie hij de X-pensive Winos vormde. Gitarist Waddy Wachtel, saxofonist Bobby Keys, toetsenist Ivan Neville en bassist Charley Drayton vormden met Jordan en Richards de kern. Gastmuzikanten op het album zijn onder anderen oud-Stones-collega gitarist Mick Taylor, bassist Bootsy Collins, organist Bennie Worrell en Chuck Berry-pianist Johnnie Johnson.

Nu in 2019 is het album in een luxe-uitvoering opnieuw uitgekomen, geremasterd door Steve Jordan en voorzien van zes bonustracks, die overigens vooral bestaan uit vastgelegde sessies in de studio. De eenvoudigste uitvoering is een dubbel-cd en heb je al voor 15 euro in huis, toch ook al mooi vormgegeven. De duurste versie kost 160 euro en daar krijg je dubbel-vinyl, dubbel-cd, twee singles en een 80 pagina’s dik boekwerk voor. De plaat klinkt na de remastering opvallend goed en het gitaarspel zit fraai voor in de mix. Jean-Paul Heck stelt in het interview de volgende vraag aan Keith Richards: '
Je was 45 toen je ‘Talk Is Cheap’ opnam. Eigenlijk al een veteraan. Hoe kijk je daar als 75-jarige nu op terug?
“Nog maar net 75, hè…haha. Weet je. Ik heb nooit platen gemaakt die moesten aansluiten bij de tijdsgeest. Toen we hiermee begonnen, stond ik er versteld van hoe fris al die songs uit 1988 nog klonken. Alsof ik ze gisteren had opgenomen. Kijk, ik doe dit al 60 jaar maar ik ben nooit maar één moment bezig geweest met de vraag of datgene wat ik deed in de mode was.” Waarvan akte. Lees het volledige interview in Gitarist 338, mei 2019. Bestel 'm hier: https://www.gitarist.nl/lees-gitarist/ Of koop 'm in de kiosk! 

 

Interview door Steven van Zandt
Bruce Springsteen-gitarist Steven Van Zandt sprak onlangs uitgebreid met Keith Richards over deze plaat, vastgelegd in drie video's. Zie deze videoplaylist: 


De videoclip bij Talk Is Cheap: 

Guitar Moves
Voor het serieuzere werk - over het gitaarspel zelf - gaan we over naar een aflevering van Guitar Moves op Youtube-kanaal Noisey. Matt Sweeney praat uitgebreid met Keith Richards over gitaarspelen. Keith haalt zelfs voor de camera de lage E-snaar van zijn gitaar af om zijn befaamde 5-snarige G stemming te kunnen demonstreren.  

Ask Keith
Op Keiths eigen YouTube-kanaal vind je de rubriek Ask Keith. Hier geeft de Stone niet alleen antwoord op vragen over wat zijn favoriete snack is of wie zijn kleding ontwerpt, maar ook over gitaren en gitaarspelen. We pikten er een paar uit (er zijn er meer dan honderd).

Waarom gebruikt Keith zelden pedalen? 

Wat is Keiths favoriete gitaar?

Keith over strak spelen.

Welke snaren gebruikt Keith?

Under The Influence
Op Netflix staat een prachtige documentaire over Keith Richards, Under The Influence. Gefilmd in 2015 ten tijde van de release van zijn derde soloalbum 'Crosseyed Heart', laat Keith zijn licht schijnen over een hele reeks onderwerpen, afgewisseld met beelden waarin hij in de studio aan het werk is. Bekijk hier de trailer:

In Gitarist 338, mei 2019, vind je ook een workshop met notenwerk. Lees verder elders op Gitarist.nl, klik hier.