aanmelden
Ad Vandenberg terug met Vandenberg - Carriereoverzicht en Spotify playlist
Interview in Gitarist juni 2020
Gitarist Extra 28-05-2020 09:05
Vijfendertig jaar na de release van Alibi blaast Ad Vandenberg de naar hem vernoemde band nieuw leven in. Met een geheel nieuwe bezetting maakte de 66-jarige gitarist ‘2020’, het stevigste album dat tot hij nu toe opnam.

De doorstart van de naam Vandenberg is opmerkelijk, omdat “Adje” de laatste jaren goed aan de weg timmerde met zijn bluesrockband MoonKings. In het grote interview in Gitarist 351, juni 2020 legt Ad Vandenberg uit: “Er waren twee belangrijke oorzaken waarom ik die stap heb genomen”, legt hij uit. “De eerste was dat ik merkte dat ik zo’n beetje rond het tweede MoonKings-album een stuk harder wilde. Die overgang kun je al een beetje horen bij nummers als Tightrope en Reputation. Een vergelijkbare drang tot een stukje harder had ik toen ik mijn bluesrockband Teaser liet overgaan in Vandenberg.

'Een andere belangrijke oorzaak was dat mijn goede vriend Jan Hoving, de zanger van MoonKings, een heel groot boerenbedrijf heeft. Dat werd alleen maar groter, waardoor het vrijwel niet te doen was om in het buitenland te touren. We kregen daar hartstikke veel aanbiedingen voor, maar Jan kan in principe niet langer van de boerderij wegblijven dan een of twee dagen. En die boerderij is voor hem een even grote passie als de muziek.

'Wat ik sowieso niet wilde was doorgaan als MoonKings met een andere zanger. Het leek me beter om MoonKings te laten voor wat het is. Inclusief die stijl. Want ik vond MoonKings echt deze vier gasten bij elkaar met de vibe die we hebben. En dat moet je in ere houden, vind ik. En als ik dan toch een extra dosis testosteron injecteer, dan kan dat veel beter onder een andere naam. Maar ik had ook geen zin om nóg een keer een nieuwe naam te verzinnen.'

En aldus geschiedde: Vandenberg 2020 is een feit. Op 29 mei komt het kersverse Vandenberg album '2020' uit. 

In Gitarist dus het grote interview, hier op Gitarist.nl een carrièreoverzicht en een Spotify playlist.  

 

Ad Vandenberg vanaf 1954 

1954: geboren in Den Haag

1959: verhuisd naar Rotterdam

1968: verhuisd naar Enschede

eerste band: Mother Of Pearl

1972: wordt lid van Jaap Dekkers Boogie & Blues band

1977: richt heavy bluesrockband Teaser op en begint studie aan kunstacademie ABK Arnhem. Eén titelloos album, opgenomen in het pas geopende Wisseloord. Tours met AC/DC en Frankie Miller.

1980: Teaser wisselt van bezetting en wordt Vandenberg

1981: audities met Thin Lizzy; Vandenberg besluit studie af te ronden en speelt als sessiegitarist met o.a. Pointer Sisters en Fats Domino

1982: album ‘Vandenberg’, met singlehit Burning Heart. Supporttournee met de Michael Schenker Group

1983: Burning Heart stijgt tot de 39e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100-lijst. Tweede album ‘Heading For A Storm’ verschijnt. Supportact in de VS voor Kiss en Ozzy Osbourne

1984: Vandenberg toert als hoofdact in Japan

1985: album ‘Alibi’ verschijnt, maar is weinig succesvol

1987: met een gastrol in het nummer Here I Go Again (een Amerikaanse nummer 1-hit) van het album ‘1987’ van Whitesnake speelt Ad Vandenberg zich internationaal weer in de kijker en hij sluit zich definitief bij de band aan. ‘1987’ is zeer succesvol: acht keer platina in de VS alleen al. De band toert uitgebreid de hele wereld over.

1989: Vandenberg schrijft mee aan het album ‘Slip Of The Tongue’ maar raakt geblesseerd aan zijn pols; Steve Vai neemt de rol van leadgitarist op het album over. Drie hitsingles en wederom een miljoenenverkoop verzekeren Whitesnake van een grootse wereldtournee.

1991: Zanger David Coverdale legt Whitesnake tijdelijk stil.

1993: Gastrol van Vandenberg op het Muddy Waters Tribute-album van Free-zanger Paul Rodgers.

1994: Ad Vandenberg maakt een album met zijn band Manic Eden, waarin enkele ex-Whitesnake-leden en zanger Ron Young, met wie Vandenberg de songs schrijft. Vandenberg toert kort met Whitesnake.

1997: Vandenberg doet de Whitesnake Farewell-tournee. Een akoestisch duo-optreden van David Coverdale en Vandenberg in Japan verschijnt op cd en dvd.

2006: Gastoptreden Vandenberg bij Whitesnake tijdens Arrow Rock.

2008: Gastoptreden Vandenberg bij Whitesnake in 013 in Tilburg. Voorprogramma is de band Stonefly, met zanger Jan Hoving.

2011: Vandenberg schrijft A Number One voor FC Twente en treedt half playbackend op in stadion De Grolsch Veste in Enschede met zijn toekomstige MoonKings.

2012 en 2013: Gastoptredens Vandenberg bij Whitesnake op festival- en clubpodia. Songs schrijven en opnemen met MoonKings in Wisseloord met technicus Stephen Bartlett.

2013: Album Moonkings komt uit. 

2014: Buma Export Award

2017: Nieuw Moonkings album, MkII

2018: Akoestisch album Moonkings - Rugged and Unplugged

2020: Nieuwe formatie Vandenberg. Opnames in L.A. voor nieuw album '2020'

Discografie Ad Vandenberg met alles wat er op Spotify te beluisteren is van Ad's werk.