Harrison's 'Let it be' Telecaster herschapen

Ode aan een legendarische gitaar

Merknieuws 23-03-2016 11:48

Ter ere van George Harrison heeft meesterbouwer Paul Waller van de Fender Custom Shop het legendarische Rosewood Telecaster-prototype herschapen dat Harrison bespeelt in de Beatles-film 'Let It Be'.

Voor het oog van de leek lijkt de gitaar misschien doorsnee, maar subtiele details verraden dat deze gitaar een herschepping van het prototype is evenals een instrument  afkomstig uit de Custom Shop.

De gestroomlijnde hals bestaat net als het origineel van Harrison uit twee stukken palissander in plaats van één (zoals gebruikelijk), afgetopt met een toets van hetzelfde hout. De topkam is 3,175 millimeter breder dan die van een doorsnee vintage Telecaster; de extra ruimte tussen de snaren maakt het makkelijker akkoorden te pakken die luid en duidelijk klinken, met veel articulatie. Waller heeft de historische accuraatheid van de hardware goed in het oog gehouden: een vintage brug die uit drie zadels bestaat, 21 smalle jumbofrets, een Micarta topkam en de klassieke, met de letter 'F' gestanste Fender stemmechanieken zijn allemaal aanwezig.

De body bestaat uit vier met de hand geselecteerde stukken palissander met daartussen een stuk esdoorn fineer. Het palissander is uitgekozen op nerfpatroon, wat deze al indrukwekkende gitaar zelfs nog mooier maakt. De elementen zijn handgewonden door niemand minder dan Abigail Ybarra, die in 2013 haar pensioen onderbrak enkel en alleen om haar expertise aan deze pickups te lenen.

Voor meer feiten en weetjes kun je de video hieronder bekijken waarin Paul Waller het productieproces beschrijft, of even opde site van de Fender Custom Shop kijken.

zoeken
zoeken