aanmelden
Fender Flea Signature Jazz Bass
Een onverwachte keuze?
Merknieuws 24-06-2016 11:18
Flea zie je meestal met een Music Man of Modulus. Natuurlijk had je het merk Flea Bass en op Blood Sugar Sex Magik horen we veel Wal. In Atoms For Peace, met Thom Yorke, speelde hij veel op een Höfner, maar toch zagen we hem vaak met diverse Fender-bassen. Dit merk eert de Red Hot Chili Peppers-bassist nu met een betaalbare en unieke signature bas.

Op de zomer-NAMM in Nashville introduceerde Fender de Flea Signature Jazz Bass. De Jazz is gebaseerd op een model uit '61 en een van de bijzondere kenmerken is de kleur: Shell Pink. Flea kreeg ooit een '61 Jazz van Zach Stevens die voor hun platenmaatschappij werkte en volgens kenners gebruikte hij deze op onder meer Stadium Arcadium en The Getaway. Een Jazz in deze kleur is zeldzaam en de kans is groot dat er zelfs geen tweede model uit die periode in deze kleur bestaat. De nitro-lak is inmiddels behoorlijk verkleurd, afgebladderd en craquelé en Fender heeft geprobeerd om de slijtage en ouderdom exact na te maken. Op forums werd er met afschuw gereageerd dat Flea de bas beplakte met twee stickers. Wij zouden dat zelf niet doen op een bas waarvan de waarde op €35.000,- wordt geschat en ze zitten niet op deze heruitgave.

 

VVTT vs. VVT
De bas is verder voorzien van Fender's Pure Vintage '64 Jazz Bass-enkelspoelselementen en er zijn twee gestapelde knoppen, zodat ieder element volume- en toonbediening heeft. Voor de bespeler van een moderne Jazz lijkt dit raar, maar zo leverde Fender ooit haar eerste J's en John Entwistle van The Who heeft altijd geroepen dat dit beter is dan de latere 'VVT'-bediening: volume, volume, toon.

Flea graveerde zelf zijn halsplaatje en ook dat is bij de signature-bas overgenomen.

Dan is er goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat de bas een gelimiteerd productieaantal krijgt. Het goede nieuws is dat deze bas in Mexico gemaakt zal worden en met een prijs van ruim onder de €1.500,- is de bas voor veel mensen bereikbaar. De in nitrocellulose lak afgewerkte bas komt in een gigbag.

Www.fender.com