aanmelden
NAMM Show 2018 preview
We kijken vast vooruit; gitaarnieuws vanaf de beurs in L.A.!
Merknieuws 17-01-2018 09:56
Nog een week en de deuren van de NAMM Show gaan open (25-28 januari). Deze grootste internationale muziekbeurs in het Californische Anaheim is het ijkpunt van het jaar wat instrumenten en producten betreft. Exposanten, van grote merken tot kleine boetiekbouwers, laten hun nieuwste producten zien en introduceren nieuwe series, signaturemodellen, reissues en anniversary-uitgaven. Veel merken kiezen ervoor om pas tijdens de NAMM hun nieuws te openbaren, terwijl anderen al eerder laten doorschemeren wat er op hun stand te zien zal zijn. Hier zetten we op een rij wat nu al naar buiten is gekomen en wat de verwachtingen zijn. Hou volgende week ook onze digitale kanalen in de gaten voor het laatste nieuws van de beursvloer.

Bij D’Addario verwachten we veel nieuwe accessoires te zien, waaronder een kit voor het zelf maken van voedingskabels voor pedalen, inclusief een kabeltester. Verder kunnen we twee nieuwe straplocktypes zien, een capo en een tuner. Deze laatste heeft geen clip, maar bevestig je aan de kop van de gitaar met de schroef van een van de stemmechanieken.

Fender heeft traditiegetrouw veel nieuws. Nog niet alles is bekend, maar in ieder geval zullen we de nieuwe American Original serie kunnen bewonderen. Met maar liefst 11 modellen vervangt hij de Amerikaanse Vintage serie, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1982.
Elk van de nieuwe Amerikaanse gitaren en bassen is geïnspireerd op de meest succesvolle modellen uit de jaren '50, '60 en '70 van de vorige eeuw. Fender belooft de klassieke Fender vibe te koppelen aan moderne features die het comfort en de bespeelbaarheid ten goede komen.
Als we goed tellen kunnen we ook een 60th Anniversary serie/model verwachten van de Jazzmaster. Ook zou het ons niet verbazen als er komend jaar weer diverse limited edition modellen uitkomen. En smullen wordt het zeker bij de muur met Custom Shop gitaren.

Voor het eerst sinds we ons kunnen herinneren is Gibson afwezig. Het bedrijf concentreerde zich dit jaar op de CES beurs in Las Vegas (waar onder andere een moderne Flying V werd gepresenteerd). Logisch als je bedenkt dat het merk de afgelopen jaren flink heeft uitgebreid in consumentenelektronica. Maar voor gitaarliefhebbers is het een zorgelijke ontwikkeling, zeker als je daarbij de berichten over hoge schulden en de verkoop van fabrieken optelt.

Ibanez zal naar verwachting veel nieuwe gitaren introduceren (we hebben in dit verband het getal vijftig gehoord, waaronder de AZ modellen die we al konden testen (vanaf pagina 26 in Gitarist 323, februari 2018). Wat verder ook zeker is, is de lancering van de NTS Tube Screamer. Dit pedaal is voorzien van de Korg Nutube, waarmee er nu een Tube Screamer is met een echt buisje erin. De Nutube kennen we al van de Vox MV serie (zie test in Gitarist 320, november 2017). Het pedaal schakelt met een relais in en is daarmee true bypass. Een extra feature is de mixregelaar, die het cleane signaal mengt met de overdrive.

Bon Jovi gitarist Phil X introduceert zijn signature overdrivepedaal, gemaakt door LAA-Custom. Met de naam Fuck Jazz Overdrive laat hij weinig twijfel over in welke hoek we dit effect moeten plaatsen. We verwachten dan ook dat je met de regelaars voor drive, bottom, top en volume een flinke crunch kunt neerzetten. We moeten trouwens nog zien wat de schakelaar doet met de standen Shitty Amp/Great Amp…

Bij Mooer hopen we de aangekondigde Pitch Step Mini te zien, een whammy-achtige polyfone pitchshifter in klein formaat. Naast instellingen voor pitch en range kun je ook kiezen of de toon omlaag of omhoog buigt bij het intrappen van het expressiepedaal.

PRS heeft al aangekondigd met twee nieuwe limited-edition elektrische gitaren te komen: de S2 Studio en DW CE 24' Floyd' (zie openingsfoto).
De S2 Studio is een nieuwe variatie op de Standard 22, met een hss-elementconfiguratie en vernieuwde schakelmogelijkheden die in totaal zeven combinaties sounds biedt.
De DW CE 24' Floyd' 24 is het nieuwste signaturemodel voor Dustie Waring (Between The Buried And Me). Naast de zijdeglans gelakte hals met esdoorn toets vind je Waring's signature Mojotone' DW Tomahawk' humbuckers, die een flinke output hebben met naduk op het laag zonder aan helderheid in te leveren.
Beide gitaren zijn via PRS dealers te bestellen tot 31 maart 2018.

De Tube Amp Doctor introduceert zijn Class A Converter, waarmee je een 100-watt versterker omtovert in een klasse A-versterker van 7, 15 of 30 watt. Dit apparaatje prik je in de eindbuisvoeten van de versterker en is zelf voorzien van EL84 buizen. De Class A Converter kan gebruikt worden op de plaats van 6L6, 5881, EL34, KT66 en 6V6 buizen.

Zie voor NAMM nieuws ook Gitarist op Facebook