Gitaarhandelaar Soren Venema overleden

Zijn vintagewinkel Palm Guitars was over de hele wereld bekend

Merknieuws 01-03-2021 15:29

Afgelopen weekend overleed geheel onverwacht Søren Venema. Zijn winkel Palm Guitars was alom bekend en zowel Nederlandse als internationale muzieksterren waren er kind aan huis. Søren Venema zou aanstaande vrijdag 69 jaar geworden zijn.

Søren Venema begon in de jaren zeventig te handelen in muziekinstrumenten, naar eigen zeggen om een reis naar Amerika te kunnen betalen. Hij had een stek op de Waterloopleinmarkt in Amsterdam waar hij van alles verkocht totdat hij een keer de hand wist te leggen op een partij violen. Deze was hij in een mum van tijd kwijt waarna hij besloot, als groot muziekliefhebber, zich in de verkoop van muziekinstrumenten te gaan specialiseren.

Søren bespeelt een Gibson Style U harpgitaar uit ca. 1912

Enige tijd later opende hij in een souterrain aan de Amstel, niet ver van het Waterlooplein, Palm Guitars, dat al snel grote faam genoot als adres voor bijzondere vintage gitaren. En niet alleen gitaren: ook voor mandolines, banjo’s, keyboards en wereldmuziekinstrumenten kon je bij Palm Guitars terecht. Ook voerde Venema een aantal importeurschappen waaronder dat van National resonatorgitaren. Daarnaast was hij nog een gecertificeerd taxateur van gitaren.

Nederlandse gitaristen als George Kooymans, Tim Knol, JB Meyers en Henny Vrienten kon je er vaak aantreffen, maar ook internationale stergitaristen als Ry Cooder en Marc Ribot wisten de weg naar het van instrumenten uitpuilende souterrain van Venema te vinden.

Eén ster was zo lyrisch over Sørens vintageparadijs, dat hij Palm Guitars tijdens een concert in de Ziggo Dome uitgebreid aanprees. Volgens Pearl Jam-zanger Eddie Vedder was Palm Guitars niets minder dan de beste gitaarwinkel van de hele wereld. Een glunderende Søren Venema stond in het publiek en hoorde het aan.

Eddie Vedder prijst Palm Guitars aan in de Ziggo Dome

In die tijd ging Venema samen met Rienk Agtereek van de Amsterdamse gitaarwinkel The String  jaarlijks naar de grote vintagebeurs in Arlington, Texas om inkopen te doen. Dit leverde een aantal jaren een mooi verslag op in Gitarist, met veel couleur locale en prachtige foto’s van allerlei vintage lekkernij.

Nadat er in de winkel een brand en ook nog een overstroming was geweest, vestigde Venema zich een jaar of tien geleden elders in Amsterdam. De handel, ook die van Palm Guitars, had zich inmiddels grotendeels naar het internet verplaatst, waardoor de noodzaak van een fysiek verkooppunt minder groot geworden was. Toch kon je ook in deze winkel-aan-huis terecht, waar tot in de slaapkamers instrumenten lagen opgestapeld.  

Søren Venema was een markante persoonlijkheid in het Nederlandse vintagegitaarlandschap. Hij was gek op gitaren, maar zag de handel er in vooral als een manier om leuke mensen te ontmoeten. Hij zal gemist worden.

zoeken
zoeken