aanmelden
Elvis Presley's '68 Comeback Special Hagstrom geveild voor half miljoen dollar
The King gebruikte de Viking II voor meerdere nummers tijdens de tv-special uit 1968
Merknieuws 02-04-2021 13:22
De Hagstrom Viking II elektrische semi die Elvis Presley gebruikte tijdens zijn '68 Comeback Special TV-optreden is tijdens een veiling in de VS verkocht voor 500.000 dollar.

De gitaar werd door Elvis bespeeld tijdens de openingsmedley van de show bestaande uit Trouble en Guitar Man, gevolgd door een volledige uitvoering van Blues Suede Shoes van zijn titelloze debuutalbum 1956.

 De '68 Comeback Special markeerde Presley's terugkeer naar live-optredens na zich enkele jaren in Hollywood te hebben geconcentreerd op filmrollen in lichtvoetige romantische komedies. De zanger was niet de eigenaar van de Viking II; hij had hem geleend van de gitarist in zijn begeleidingsband voor de show.

"Deze gitaar behoorde toe aan Al Casey, een geweldige muzikant, die optrad in de backingband tijdens de special", zegt veilinghuis GWS Auctions, dat de verkoop organiseerde. "Volgens de begeleidende brief van Casey werd hij door de producers gevraagd om Elvis de gitaar te laten gebruiken omdat ze dachten dat het er op camera mooi uit zou zien. Elvis gebruikte de gitaar zowel voor het openingssegment als tijdens een van de live 'stand-up' segmenten."

Elvis staat ook afgebeeld met de Hagstrom op de cover van het RCA album ‘From Elvis In Memphis’.

Een plectrum van Elvis bracht nog 1200 dollar op tijdens de veiling en de bladmuziek van de Comeback Special 1400 dollar.