aanmelden
Greg Koch onthult zijn signature Koch versterker
Ook aandacht voor Fishman Fluence pickups tijdens clinic bij Bax Music Goes
On Stage 10-11-2017 14:54
Op woensdagmiddag 8 november gaf de Amerikaanse meestergitarist Greg Koch een clinic in de winkel van Bax Music in Goes. Hij demonstreerde hier een prototype van zijn nieuwe 'The Greg' signatureversterker van - hoe kan het ook anders - Koch en liet ook zijn signature Fishman Fluence Gristle-Tone elementen horen. Daarnaast was er gelegenheid om vragen te stellen en vertelde Greg het een en ander over zijn gitaarspel.

tekst Martine Sipma, foto's Bax Music 

Greg Koch toerde over de hele wereld, maakte vijftien albums, schreef veertien gitaarlesboeken voor Hal Leonard Publishing en hij maakte meer dan 4000 YouTube-filmpjes voor Wildwood Guitars waarin hij allerlei gitaren test. Grote kans dus dat je hem wel ergens van kent. Hij presenteerde zijn clinic in Goes geroutineerd, met het enthousiasme en de humor die we kennen van zijn filmpjes. Can you dig it?

Koch The Greg
Zijn nieuwe signatureversterker van 'ons eigen' Koch zal op de NAMM in januari 2018 officieel gepresenteerd worden, maar tijdens deze pre-release liet hij alvast horen hoe de driekanaals 2 x 10-inch buizencombo met Sonic Blue bekleding klinkt. Met zijn trouwe Fiesta Red '55 Telecaster uit de Fender Custom Shop demonstreerde hij hoe veelzijdig de versterker is en hoe je optimaal gebruik maakt van de Clean, Overdrive en Overdrive Boost kanalen en het OTS (Output Tube Saturation) circuit.

k1 

Met de volumeknop van zijn gitaar als "old-school channel switcher" ging hij van clean naar de meest heftige sounds, die volgens Greg klinken "alsof de wereld vergaat, maar dan op een goede manier". De vijfknops voetschakelaar waarmee je van kanaal kunt wisselen en de ingebouwde reverb, tremolo en het OTS-circuit kunt bedienen was tijdens de clinic nog niet aanwezig, maar zal meegeleverd worden wanneer de versterker verkrijgbaar is (vanaf maart 2018).

k2 

Fishman Fluence Gristle-Tone
De Fishman Fluence Gristle-Tone enkelspoelselementen in Gregs Tele maken gebruik van technologie uit de luchtvaartindustrie. In plaats van een spoel van gewikkeld elementdraad zijn de spoelen op dunne printplaatjes geprint die gestapeld worden. "Er is een hele mythologie ontstaan rond het wikkelen van elementen", vertelde Koch. "Als degene die het elementdraad wikkelt bijvoorbeeld op vrijdagmiddag na een Griekse lunch aan een element werkt, zou het zomaar kunnen dat dat specifieke exemplaar nét wat beter klinkt dan wanneer het op een maandagmorgen gewikkeld zou zijn! Dat soort verhalen gaat er rond."

k3

Greg gelooft daar niet in en prijst zijn signature-elementen niet alleen om de klank, maar ook omdat ze volledig stil werken, zonder brom of ruis. Met een drukknop op het regelpaneel van de gitaar kun je kiezen uit twee voicings: een geluid dat is gebaseerd op de Telecasters van begin jaren '50, met wat meer gain en midpunch, en een iets subtieler geluid met wat minder output, gebaseerd op de Teles van eind jaren '50/begin jaren '60.

Naar aanleiding van vragen uit het publiek vertelt Greg Koch onder meer over het jazziër maken van leadgitaarlijnen en hoe je zuiver met een slide kunt spelen door 'stiekem' te fretten. De aanwezigen kunnen terugkijken op een leerzame, vermakelijke middag in een ontspannen sfeer.

Bax Music
Koch Guitar Electronics
Fishman