Zomerse KonninginneNach 2007

On Stage 02-05-2007 16:39

Traditiegetrouw vond aan de vooravond van Koninginnedag in Den Haag de KonninginneNach plaats. Inderdaad, zonder ‘t’ op het eind. Het zomerse weer zorgde ervoor dat veel mensen de straat op gingen om naar de optredens op de verschillende podia in de stad te kijken.

Het podium op de Plaats stond de hele avond in het teken van de rootsmuziek. De avond werd daar geopend door de Nederlandse garagebluesband Cuban Heels. De band bracht hun opzwepende muziek in de stijl van de Amerikaanse band The Black Keys overtuigend ten gehore en bewees zich meer dan een goede opwarmer.

Niet lang daarna betrad de Amerikaanse band Th’ Legendary Shack Shakers het podium. De stijl van deze band kan het beste omschreven worden als punk blues; een op energieke en agressieve manier gespeelde vorm van blues. Th’ Legendary Shack Shakers is een enorm sterke liveband, mede door het feit dat de band zo rock ‘n’ roll overkomt als het maar kan. De charismatische zanger J.D. Wilkes deed op het podium aan Johnny Rotten denken; hij spuugde naar het publiek, haalde zijn geslachtsdeel uit zijn gulp en maakte de raarste sprongen en bewegingen. In de tussentijd speelden gitarist David Lee, contra-bassist Mark Robertson en drummer Brett Whitacre stevig door. De nummers werden in de ware punktraditie bijna zonder pauze aan elkaar vast gespeeld.

Liefhebbers van goede gitaarmuziek konden gewoon blijven staan, want na Th’ Legendary Shack Shakers, stond de Noord-Ier James Hunter op het programma. Van Morrisson refereerde ooit aan hem als ‘een van de best bewaarde stemmen en geheimen van de Britse r&b en soul’. Hunter speelde een zeer sterk optreden en zijn muziek met een onmiskenbaar jaren vijftig- en zestig-geluid, wist het voornamelijk wat oudere publiek erg te enthousiasmeren. Het jongere publiek was tijdens zijn optreden vooral te vinden op het Spuiplein, waar het Amerikaanse Los Lobos optrad. Hun muziek in combinatie met de temperatuur die ondanks het tijdstip nog vrij hoog lag, zorgde voor zomerse sferen. Uiteraard kon de klassieker La Bamba niet ongespeeld blijven, maar Los Lobos bewees ook een band te zijn die niet louter op een hitsingle uit 1987 blijft teren.

Op de Plaats werd de Nach afgesloten door de Amerikaanse bluesgrassband Hayseed Dixie. Wie deze band kent, weet dat het hier geen doorsnee countrydeuntjes betreft. De titels Highway To Hell, Paint It Black en Breaking The Law doen het al vermoeden: het gaat hier om een groep die het vooral moet hebben van bluesgrasscovers van bekende rocknummers. Voor het publiek was het dan ook een feest van herkenning en bij iedere cover die de band speelde werd er gelachen over de originele benadering van deze band. Daarmee was Hayseed Dixie een perfecte afsluiter van een warme, drukke en gezellige KonninginneNach 2007.
zoeken
zoeken