Smashing Guitar op Muzikantendag 2007

Gitaren tot brandhout slaan

On Stage 14-05-2007 23:15

Altijd in een beschermende koffer vervoerd, nooit te wild gebruikt, keurig stofvrij gehouden, maar toch komt er een moment dat je het eerste krasje op je gitaar ontdekt; een pijnlijk moment voor iedere gitaarliefhebber. Tijdens Muzikantendag, zaterdag 12 mei jl. in de Melkweg en omstreken, werd in de Gitarist Magazine Zaal heel wat minder zachtzinnig omgegaan met gitaren tijdens de Smashing Guitar Contest.

Vijf deelnemers mochten een door muziekwinkel Dirk Witte ter beschikking gestelde gitaar op een zo spectaculair mogelijke wijze aan gort slaan. Daarnaast stond het deelnemers vrij om een eigen gitaar mee te nemen. De winnaar van de Contest mocht zich de eigenaar noemen van een splinternieuwe Gibson Les Paul BFG ter waarde van € 1307,-.

Onder begeleiding van het nummer My Generation van The Who, de band die gitaardestructie tot een begrip maakte, en onder luid gejuich van de volle zaal sloopten alle deelnemers de gitaren op hun eigen manier. Orville Zichterman, Jim Offerman, Seán Walsh, Zsuzsa Jonas en Phil Erisman waren de gelukkigen die door onze eigen Gitarist-babes uit een stapel met 65 inschrijf-flyers getrokken werden en zich mochten uitleven op de gitaren. Waar de één met een enkele klap body en hals wist te scheiden, had de ander meer dan veertig klappen nodig om de slagplaat en de elementen uit de gitaar te doen vallen.

De enige die zelf een gitaar had meegenomen was Juliën Nelissen, waardoor hij sowieso deelnemer werd. “Wat kapot kan, moet kapot!”, riep hij van tevoren. Met zo’n instelling kom je er wel bij de Smashing Guitar Contest!
(Klik hier voor Juliëns memberpage)

Na het instarten van de muziek, gooide Juliën de weerloze akoestische gitaar rustig op de grond, nam een aanloop en sprong er als een volleerd Amerikaans worstelaar bovenop. Hij kende geen genade, want hierna moesten losse onderdelen zoals de heel gebleven hals het nog eens ontgelden. Deze wijze van Guitar Smashing, waar Pete Townshend zelf nog een puntje aan kan zuigen, leverde Juliën het meeste applaus op van alle deelnemers en hij mocht dan ook de Gibson Les Paul BFG in ontvangst nemen uit handen van Gitarist-redacteur Co Koenen.

Dat heeft Zakk Wylde-liefhebber Juliën vast vaker gedaan, of niet?
“Ik sla wel eens vaker dingen kapot, maar ik heb nog nooit een gitaar kapot geslagen. Het ging echt fantastisch! Ik zou ’s ochtends een gitaar ophalen bij een vriend, maar toen ik weg wilde gaan met mijn busje viel het motorblok er onderuit. Toen ben ik snel met de trein naar Amsterdam gegaan en ben daar opzoek gegaan naar een gitaar. Uiteindelijk heb ik voor € 35,- een oude kunnen kopen. Ik deed mee omdat ik die Gibson BFG helemaal geweldig vind. Ik heb er al op gespeeld en het geluid is echt fantastisch!”
zoeken
zoeken