Impressie Le Guess Who? Festival

Gitarist aanwezig op vrijdag en zaterdag

On Stage 07-12-2009 09:10

Van donderdag 26 t/m maandag 30 november vond de derde editie van het underground muziekfestival Le Guess Who? plaats. Het sfeerrijke en succesvolle festival, georganiseerd door programmeur Johan Gijssen van Tivoli en compagnon Bob van Heur (Distorted Channel), trok meer dan 4500 bezoekers, verspreid over zeven locaties in Utrecht.

Gitarist was op vrijdagavond aanwezig in Tivoli de Helling en op zaterdag in Tivoli aan de Oudegracht. De overlappende programmering van interessante bands en de grote afstanden tussen de verschillende locaties (van Tivoli de Helling naar de Ekko is ruim een half uur lopen, om over dB’s nog maar te zwijgen) zorgen ervoor dat je zeker als bezoeker van buiten Utrecht (dus zonder fiets) al snel één of hooguit twee plekken uitkiest en daar blijft.

Het spreekwoordelijke voordeel bij dit nadeel is dat je zo ook onverwacht mooie dingen meepikt, zoals zaterdag het geweldige Israëlische riffrockduo TV Buddhas, dat voor hun geplande show in dB’s een verrassingsoptreden gaf in Tivoli, vóór het podium. Drumster Juval Haring en zanger, maar vooral gitarist Mickey Triest brachten een opwindend staaltje simpele maar doeltreffend vette bluesy rock ‘n roll, waarbij het goed headbangen was.

Afgaand op alle verhalen over zijn bedroevend slechte optreden is het maar goed dat wij vrijdag Evan Dando aan ons voorbij lieten gaan, om niets te hoeven missen van het Canadese indie/folkgezelschap Lightning Dust. Dat bleek een uitstekende keuze, want zangeres-gitariste Amber Webber en toetsenist Josh Wells, live aangevuld met Amber’s zus Ashley op bas/zang en drummer/gitarist Ryan Peters, waren in bloedvorm en maakten de verwachtingen naar aanleiding van hun prachtige kippenvel-album ‘Infinite Light’ op wonderschone wijze waar.

Folktrio The Cave Singers had helaas afgezegd vanwege gezondheidsproblemen, waardoor ons een barre tocht naar de Ekko en een moeilijke keuze bespaard bleef. In De Helling waren de verwachtingen voor Six Organs Of Admittance, de band van zanger-gitarist Ben Chasny (o.a. Comets On Fire), ook hoog. Bij het eerste nummer leek het er nog op dat de combi van fingerpicking op een Tele Custom, een noise uitbrakende Strat en een Danelectro baritongitaar voor het laag iets heel spannends op zou kunnen leveren, maar helaas ging het optreden als een nachtkaars uit. Te gekunsteld.

Het psychedelische folktrio Megafaun wist te boeien en te ontroeren met inventieve arrangementen (akoestische en elektrische gitaar, banjo, bas, drums en laptop) en dromerige driestemmige sixties zangmelodieën. De band was verliefd geworden op de mooie historische binnenstad van Utrecht en liet dat vol oprecht enthousiasme merken, wat voor een prettige sfeer zorgde. Tivoli is een grote (en zaterdag voor acht uur slechts halfgevulde) zaal, maar de zwaar bebaarde Amerikanen maakten het zaterdagavond zo intiem als een huiskamer.

The Dodos zorgde vervolgens voor een ander hoogtepunt, met opzwepende percussie en vibrafoon (!) plus het felle, maar folky fingerpicking- en slidewerk van frontman Meric Long. Intens en op het autistische af geconcentreerd jaagde het trio de (soms net iets te lange) nummers er doorheen. Hypnotiserend en indrukwekkend, zeker met zulke beperkte middelen! Na één nummer van het zeikerig melodramatische Wild Beasts hielden wij het in de zaal voor gezien en keerden alleen nog terug voor de opwindende klanken van TV Buddhas.
zoeken
zoeken