aanmelden
Doe mee aan de Sena Young Talent Guitar Awards
Maarten Moerland was winnaar in 2012
Events 26-03-2015 11:50
De eerste voorronde voor de nieuwe editie van de Sena Young Talent Guitar Awards is achter de rug, de volgende komt er snel aan. Op 18 april in de Q-Factory in Amsterdam kan je weer meedoen, en proberen je te kwalificeren voor de halve finale op 20 juni. Afhankelijk van je leeftijd kan je inschrijven voor de categorie tot en met 17 jaar of in de categroie tot en met 30 jaar.
Meindert Bussink sprak voor Gitarist met de 2012-winnaar in de categorie tot en met 30 jaar, Maarten Moerland.

Wil je je inschrijven voor de voorronde op 18 april in Amsterdam? Klik hier

Hij is de winnaar van de Sena Young Talent Guitar Awards, editie 2012, categorie tot 30 jaar. We zochten Maarten Moerland op en vroegen hem hoe het hem sindsdien is vergaan.

Kun je iets vertellen over je begintijd als gitarist?
Ik weet nog de eerste keer dat ik Hendrix hoorde. Holy shit! De solo in Time van Pink Floyd zette mij voor het eerst aan het werk. De gitaar werd een opening naar een andere wereld waar magie te vinden was die zich in het dagelijks leven nog niet tentoongesteld had.

Wie zijn je helden en wat heb je van die mensen geleerd?
Charlie Parker, Peter Green, Hendrix, Syd Barret, Kurt Cobain, Keith Richards. Uren naar geluisterd! Van deze gasten heb ik geleerd hoe je vrij kan zijn op je instrument en in je muziek, en een beetje wat je niet moet doen als je wilt blijven leven…

Wat betekent gitaarspelen voor jou?
Ik zou mij geen leven zonder muziek kunnen voorstellen. De sounds van andere instrumenten zouden mij nog in leven houden maar de gitaar is toch die onmisbare lijm tussen al het andere. Het bespelen van een instrument heeft volgens mij therapeutische waarde. Het kan een ongelofelijke high teweeg brengen, en is bij tijden ook frustrerend. Het lijkt een beetje op het leven. En misschien ben ik het leven een beetje beter gaan begrijpen door dit proces.

Wat betekent een gitaarsolo voor jou?
Voor mij werkt een solo alleen als de song erom vraagt, solo om de solo is leuk als je aan het oefenen bent maar in een song moet hij eerst verdiend worden.

Welke gitaren gebruik je?
Ik speel live voornamelijk op een Strat, ik ben zo met die vorm versmolten, vanaf de eerste elektrisch mee opgegroeid, een nauwkeurig geselecteerde mexicaan, totaal ge-tweaked naar ongeveer mijn wensen.:)  In de studio gebruik ik wat ik maar kan vinden.,op dit moment kick ik wel op van die ouwe rare Hofner gitaren

En welke pedalen?
Veel DIY en aangepaste pedals. Overal zijn wel wat weerstanden of condensatoren vervangen.

Welke versterker prefeer je?
Fender Bassman uit 66' is mijn mooiste amp, de tubes van de bass channel en de phase inverter heb ik omgewisseld waardoor die op het normal channel eerder over z'n nek gaat en op de bass channel toch nog wat langer clean blijft.

Wat heeft het winnen van de SYTGA voor jou betekend?
Het voelde als een mooie bevestiging en een zetje in de rug voor de toekomst, het zien en horen van alle andere kandidaten was inspirerend. Ik vond het wel moeilijk om de wedstrijd mentaliteit na te leven. Het was té gezellig!

Wat wil je uitdrukken op je instrument?
Vrijheid, en alle emoties die daarbij horen. Moeilijke vraag, vaag antwoord, haha.

Waar wil je (nog) naar toe met je eigen spel?
Ik heb mij een tijd langs gefocust op spelen in de studio en ben er nu erg aan toe om weer veel live te gaan spelen, 2015 gaat voor mij in het teken staan van m'n nieuwe band die zeer waarschijnlijk Dead Presidents zal gaan heten (lacht). Daarnaast ben ik altijd op zoek naar meer gevoel in m'n spel.

Hoe zie jij de toekomst van het instrument?
Als een oneindige cirkel van rechte lijnen, de liefde bedrijvend met minderjarige driehoeken. Zoiets denk ik, en dan in groen, paars en rood natuurlijk.

Welke tips heb je voor jonge gitaristen?
Doe vooral waar je zin in hebt, luister veel muziek en speel nog meer. Ontdek wie de helden van jouw helden zijn en verorber zo langzaam de hele muziekgeschiedenis. Leer van anderen maar neem niet alles wat anderen zeggen als waarheid. Kijk je niet scheel op een duurdere gitaar maar haal het uit je vingers. Als je op les zit en de leraar is een sufkut, zoek dan meteen iemand anders. Kom naar de Dsopm bijvoorbeeld, waar ik les geef! Oh ja, zoek vrienden om uren lang mee te jammen!

(Meindert Bussink)

Sena Young Talent Guitar Awards 2015 
Sena Young Talent Guitar Awards (SYTGA) is sinds 2012 dé grootste Nederlandse muziekprijs voor getalenteerde gitaristen die elektrisch gitaar spelen. Met categorieën t/m 17 jaar en t/m 30 jaar biedt de SYTGA kansen en prijzen voor gitaristen in twee leeftijdscategorieën. Of je nou pop, blues, rock, jazz, klassiek of experimenteel speelt: iedereen die elektrisch gitaar speelt in alle stijlen is welkom! Naast een custom Panucci en een cd-productie t.w.v. 5000 euro voor de winnaar t/m 30 jaar, zijn er diverse andere prijzen te winnen. Niet alleen de winnaar valt in de prijzen! Schrijf je in via: www.guitarmatrix.nl

De eerste voorronde vindt plaats in Heerlen op 7 maart. Deadline voor aanmelden: 1 maart. Daarna voorrondes in Amsterdam (18-4), Ulft (16-5) en kort daarna in Den Haag (ntb). 

De Halve Finale vindt plaats tijdens het Amsterdam Electric weekend in Amsterdam, op 20 juni in Q-Factory. De finale vindt plaats op 21 juni in het Bimhuis, Amsterdam.


Wil je je inschrijven voor de voorronde op 18 april in Amsterdam? Klik hier!