aanmelden
Larry Carlton naar Amsterdam Electric
Zondag 21 juni in Bimhuis, Amsterdam
Events 24-04-2015 10:04
In de jaren zeventig speelde hij gerust op 500 albums per jaar. Zijn solo’s op Steely Dan platen maakten hem wereldberoemd. Hij werd een fusiongrootheid met zijn solocarrière. Op 21 juni komt hij een clinic geven op Amsterdam Electric Guitar Heaven in het Bimhuis in Amsterdam.

Larry Carlton maakte inmiddels meer dan dertig albums onder eigen naam, en hij won er vier Grammy Awards mee, het meest recent met de Grammy voor Best Pop Instrumental Album voor de cd Take Your Pick in 2010. Halverwege de jaren zeventig vestigde Larry Carlton definitief zijn naam met zijn magistrale gitaarsolo’s op het album The Royal Scam van Steely Dan. De solo op Kid Charlemagne is een leerstuk voor elke gitarist.


 
Op dat moment had Carlton al een flinke sessiecarrière achter de rug, die bestendigd werd door zijn vast dienstverband bij The Crusaders. Funky en jazzy tegelijk.Zijn werk met Joni Mitchell sprak ook tot de verbeelding. Hij speelde op haar cd’s Court and Spark en Hejira.

 

 

Hij begon op z’n zesde  met gitaarspelen. Zijn eerste kennismaking met de jazz was een bigband album van Gerald Wilson met Joe Pass op gitaar. Via Pass raakte hij geïnteresseerd in jazzgitaristen als Barney Kessel en Wes Montgomery. Ook de blues liet hem niet koud: B.B. King behoort nog steeds tot zijn favorieten. Carlton ontwikkelde een gitaarstijl waarin het gebruik van het volumepedaal een grote rol speelde, zoals al te horen was op ‘1’ van The Crusaders. Joni Mitchell noemde zijn techniek ‘fly fishing’.


Carlton speelt op albums met een ongelofelijke reeks topartiesten: Michael Jackson, Sammy Davis, Jr., Herb Alpert,Quincy Jones, Bobby Bland, Dolly Parton, Linda Ronstadt, Bill Withers, Al Jarreau, Etta James en vele anderen. Ook coponeerde en speelde hij muziek voor tv-series. De herkenningstune van Hill Street Blues is van hem. Maar inmiddels heeft hij ook meer dan dertig albums onder eigen naam gemaakt. De eerste al in 1968, de laatste dateert van 212: Four Hands & A Heart, Vol. 1. Hij maakte ook platen met collegagitaristen zoals Steve Lukather, Robben Ford en Tak Matsumoto (Take your Pick). 

 

Zijn herkenbare, zoetgevooisde gitaargeluid maakt hij sinds jaar en dag met zijn Gibson ES-335. Versterkers die hij in de loop van zijn carrière heeft gebruikt zijn een Fender Vibrolux, een Dumble en recentelijk een custom Bludotone. Hij gebruikt Show-Bud Volume, Dunlop Wah en een Korg DTR-2000 tuner. Snaren: D’Addario .010-.052 voor elektrische gitaar en D’Addario .011-.052 voor akoestisch.

 

Larry Carlton op Amsterdam Electric Guitar Heaven
Op zondag 21 juni speelt Larry Carlton in het Bimhuis tijdens het festival Amsterdam Electric Guitar Heaven. Hij bevindt zich daar in het goede gezelschap van een aantal Nederlandse gitaarduo’s, en de finale van de Sena Young Talent Guitar Awards zal er plaatsvinden. Het volledige programma vind je binnenkort elders op deze site. 


Beluister hier onze Spotify playlist met highlights uit de carrière van Larry Carlton.

  

Bekijk hier de videosamenvatting die Larry Carlton zelf van zijn indrukwekkende loopbaan maakte.