aanmelden
Masterclasses Flip Scipio in Amsterdam
Nederlandse gitaarbouwer met wereldberoemde klanten
Events 08-09-2015 10:27
Flip Scipio groeide op in Amsterdam en Heiloo, maar woont en werkt al jaren in New York. Hij is gitaarbouwer en –reparateur voor wereldberoemde klanten zoals Paul McCartney, David Bowie, Carly Simon, Jackson Browne, Paul Simon en Ry Cooder. Tijdens het Ambacht in Beeld Festival van 25 t/m 27 september in de Amsterdamse Hallen zal hij twee lange masterclasses geven over gitaarbouw en gitaarreparatie.

Hoofdfoto: Chellise Michael

Op zaterdag 26 september om 15.00 uur geeft Scipio een masterclass gitaarreparatie, waarbij hij een aantal reparatietechnieken toelicht met fotomateriaal. Deelnemers zijn van harte uitnodigt hun eigen restauratieprojecten mee te nemen voor suggesties en tips.Tijdens de reparatiemasterclass vertelt hij onder andere over een zeer zeldzame D’Aquisto archtop met een afgebroken kop.

Zondag 27 september om 14.30 uur behandelt Scipio het bouwen van een nieuwe gitaar. Hij zal met gebruik van foto's een toelichting geven op het ontwerp en de bouw van een bijzondere gitaar die hij recentelijk voor de jazzgitarist en componist Mary Halverson heeft gebouwd. Ook hier kunnen deelnemers een eigen gitaar meenemen voor feedback.

flip1

Reparatie van een akoestische Gibson die Scipio voor Jeff Bridges uitvoerde

Scipio studeerde in 1984 af aan de prestigieuze London College of Furniture, waar hij zich specialiseerde in gitaren en aan de gitaar verwante snaarinstrumenten. Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest bij de Guild Guitar Company op Rhode Island en als manager bij de Mandolin Brothers Ltd. op Staten Island begon hij zijn eigen bedrijf in New York.

Bekijk ook de documentaire ‘Talking Guitars’ van Marie-Claire Pijman, die de NTR een paar jaar geleden uitzond, voor een kijkje in het  leven van Flip Scipio.

Tickets à € 75,- per masterclass zijn te koop via de website van het Ambacht in Beeld Festival. Conservatoriumstudenten krijgen op vertoon van hun collegekaar € 30,- korting. Op de site vind je ook meer informatie. Het Ambacht in Beeld Festival is een festival over ambachtelijk meesterschap, met documentaires, workshops, lezingen, demonstraties, performances en masterclasses.