Live (video)verslag Sena Performers Gitaardag

Workshops, Q&As en concerten van topgitaristen op zondag 8 april

Events 08-04-2018 09:50

Als onderdeel van de Sena Performers Guitar Week is er op 8 april 2018 een middag lang workshops, Q&A's en concerten van onder anderen Jan Akkerman, Stochelo Rosenberg, Arnold van Dongen en Yori Swart in Bergen op Zoom. Gitarist is partner van deze Gitaardag en doet live verslag vanuit het Stadskasteel in Bergen op Zoom. Met veel video footage!

Verderop deze week is er op 11 april Jan Akkerman’s Sena Performers Guitar Night en op 12 april de uitreiking van de Sena Performers European Guitar Award (SEGA) aan Joe Satriani.

Wat een geweldige en goed bezochte eerste editie van de Sena Performers Gitaardag in Bergen op Zoom was dit! Een middag vol workshops en concerten van topgitaristen, mooi geprogrammeerd in uiteenlopende stijlen en onderwerpen, bezocht door honderden gitaristen en gitaristen in spe. Dat belooft wat voor volgend jaar, en natuurlijk voor de rest van de Sena Performers Guitar Week! 

De dag ging in deze aparte barokke locatie van start met een ontroerend concert van Yori Swart, een workshopsessie van talentvolle gitaarleerlingen uit Bergen op Zoom (foto boven), en een inspirerende clinic door Jack Pisters.

Midden op de dag zagen we tal van inhoudelijk uitstekend voorbereide workshops waaronder maar liefst drie van Sebas Honing. Op de foto zien we hem tijdens de workshop gitaareffecten.

De dag werd besloten met een onverwachte sessie van de Rosenbergs met Jan Akkerman. Daartussendoor tal van workshops en Q&A's, waarbij die van Ad Vandenberg helaas uitviel. Hij moest wegens persoonlijke omstandigheden verstek laten gaan, maar beloofde er volgend jaar écht bij te zijn. 

Hieronder het live verslag dat we tijdens de dag maakten, in omgekeerde chronologische volgorde. 

Op moment van dit schrijven klinken de klanken van het slotconcert van de Rosenbergs, direct na de boeiende en humorvolle Q&A met Jan Akkerman.

Als altijd was Jan Akkerman ontwapenend in de relativering van zijn succes en kunnen, ook bij de laatste twee nummers van de dag, die hij samen met Stochelo en Mozes Rosenberg speelde: 'We zullen 'ns kijken of we het nog kunnen', en 'rustig aan hoor!', en 'ik moet wel wennen aan die akoestische gitaar hoor, die snaren staan zo hoog'... maar ondertussen natuurlijk de sterren van de hemel spelen. 

Bekijk Hieronder een fragment van het virtuoze spel van Stochelo Rosenberg & Mozes Rosenberg


Jan Akkerman speelde een aantal stukken gedurende zijn Q&A, waarin hij geïnterviewd werd door organisator Jean-Paul Heck, die aankondigt dat hij een boek over Akkerman aan het schrijven is. We zijn benieuwd!

Een van de stukken die Jan Akkerman op zijn nieuwe gitaar van De Haan Guitars speelde zie je hier, als altijd avontuurlijk, zichzelf uitdagend.  

Kijk hier naar een fragment van het laatste stuk, dat met veel applaus door het publiek beantwoord wordt.

 

De dag is om drie uur al helemaal goed op gang, met honderden m/v publiek. We hebben allerlei workshops gezien en er stukjes van geflimd, van Yori Swart, Jack Pisters, Sebas Honing, Jeroen Borghouts en meer, zie hieronder!  

Arnold van Dongen, de fameuze gitarist bekend van Trijntje Oosterhuis, Marco Borsato en Ilse de Lange, deed een Q&A met moderators Jack Pisters en Jean-Paul Heck. Hier geeft hij tips over gitaar leren spelen: 'ik ben wel van de school dat je je instrument écht moet kennen, en tegelijkertijd op zoek moet gaan naar je eigen identiteit. Ik ben altijd heel erg bezig met te willen weten wát ik speel, en dat daarna los te laten.' 

Sebas Honing is de duizendpoot deze dag. Hij doet maar liefst drie workshops en begeleidt de workshop met gitaarleerlingen die tijdens de awarduitreiking aan Joe Satriani gaan spelen. Hierbij een fragment van de effectworkshop, waarin hij het publiek laat raden naar het gebruikte effect, waarna uitleg volgt. Mooi beeldend gedaan! 

Op naar de kelder, waar Jack Pisters toonladdervariaties voorbij liet komen in de workshop, waarbij hij zijn spel steeds spiegelde aan bekende muziekvoorbeelden. Bekijk hier een fragment: na drie soorten mineur, tot slot over naar majeur. 

Het Jeroen Borghouts Trio verzorgt in de nok van het Stadskasteel een ode aan Django Reinhardt.  

Bekiijk hier een fragment van het concert van Yori Swart, onlangs toegetreden als gitariste tot de band van Ilse de Lange. Prachtig mooi, vooral ook als ze haar stem gaat loopen.    De dag gaat van start met een workshop van gitaristen uit Bergen op Zoom en omstreken, repeterend voor een van de events de komende weektijdens de Sena Performers Guitar Week. 

Het programma gaat om 13.00 uur van start. Jan Akkerman geeft alvast een interview af. 

 

Verderop deze week is er op 11 april Jan Akkerman’s Sena Performers Guitar Night en op 12 april de uitreiking van de Sena Performers European Guitar Award (SEGA) aan Joe Satriani. 
Voor informatie klik hier

Sena Performers Gitaardag 
De gratis toegankelijke Gitaardag op zondag 8 april in het Stadskasteel in Bergen op Zoom biedt een middag workshops, Q&A’s en concerten door Nederlands beste gitaristen. Van 13.00-18.00 uur kan je in vier verschillende zalen van het Stadskasteel kiezen uit tal van stijlen en benaderingen.

Programma Hofzaal
13.00 Opening
13.45 Yori Swart 
14.55 Arnold van Dongen
15.50 Ad Vandenberg (foto)
16.40 Jan Akkerman 
17.15 Stochelo Rosenberg & Mozes Rosenberg

Workshops in andere zalen  
13.15 Harald Heijnen
13.45 Jack Pisters 
14.15 Sebas Honing
14.45 Jeroen Borghouts
15.15 Sebas Honing
15.45 Maxim Slock
16.15 Sebas Honing
16.45 Harald Heijnen
17.15 Kees van Eijck & Laurens Zitman
17.45 Conrad Hultermans
Sjak Zwier
 gitaarbouwer is de hele dag aanwezig in de Tuinzaal voor uitleg en advies
Ook is er in de La Pucelle zaal een Gitaarquiz. Test je kennis! 

Zondag 8 april 13.00-18.00 uur 
Stadskasteel, Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom
Gratis toegang! 

De Sena Performers Guitar Week wordt mede mogelijk gemaakt door SENA, Keymusic, Gebouw-T en Gitarist magazine.

              

zoeken
zoeken