aanmelden
Live verslag: Rockin The Blues 2019 in 013 Tilburg
Line-up: Kris Barras, Jonny Lang en Walter Trout
Events 04-06-2019 11:11
Zaterdag 1 juni 2019 stond in het teken van de blues, tenminste, als je aanwezig was bij poppodium 013 in Tilburg op het Rockin’ The Blues event, georganiseerd door Mascot Records. Gitarist was partner van deze avond vol met explosieve gitaarsolo’s en zangpartijen over liefde en leed.

De sfeer proeven van een avondje Rockin' The Blues? Check dan onze Instagram. Het rondje met de titel 'Rockin' The Blues' bevat een foto/video verslag. 

door Willem Kniknie

Dat de blues nog in leven is, bewijst het aantal man publiek wel. Zeker duizend man komt kijken naar de drie geweldige gitaristen die samen op tour zijn, onder de naam Rockin’ The Blues. Wat vooral opvalt is dat het genre met zijn tijd meegaat: er zijn volop Kemper gitaarversterkers te zien op het podium, de bassisten hebben de Fender ingeruild voor een luxe, actieve basgitaar en vaak hoor je soul, funk en popinvloeden terug in de muziek.

De line up van vanavond bestaat uit: Kris Barras en zijn band, Jonny Lang en zijn band en Walter Trout.

Kris Barras Band
De avond wordt swingend geopend door voormalig kooivechter en spierbonk Kris Barras. Wat opvalt is dat deze frisse gitarist naast gitaarsolo’s spelen ook erg pakkende nummers schrijft. Barras is een unieke verschijning: door zijn lange haar, baard, vele tattoos op het lichaam en een beestelijke podiumpresentatie zou deze gitarist ook prima passen in een rockband.

Barras krijgt maar kort de tijd: in een half uur moet de gespierde gitarist het publiek voor zich winnen. Dit lukt vooral met zijn laatste nummer in de set, Hail Mary. Dit nummer van zijn nieuwe plaat The Divine And Dirty laat goed horen wat Barras allemaal in zijn mars heeft: transparante gitaren, vullende zang en een stevige beat. Kris Barras speelt op 27 september een headline set in De Boerderij te Zoetermeer.

Jonny Lang Band


Jonny Lang: als je deze gitarist live kan zien, doet het dan! Lang gaat al langer mee dan bijvoorbeeld Kris Barras, dit merk je ook: de solo’s zijn harder, de zang is toch beter en Lang heeft duidelijk een eigen stijl ontwikkeld. Dit houdt voornamelijk in dat hij op een dominante manier het podium rondloopt, terwijl de solo’s en de riffs het publiek om de oren vliegen. Vaak speelt Lang met zijn vingers en soms vraag je je af of hij nog gevoel heeft in zijn plukhand, want de beste man zet veel kracht als hij de snaren raakt.

De show van Lang is aaneengesloten en het publiek verveelt zich geen moment. De geluiden uit de zaal zijn positief maar ook lichtelijk kritisch: ‘Hij zou best kunnen tippen aan John Mayer: zijn zang is eigenlijk beter, maar zijn gitaarsolo’s zijn toch net iets minder en hij geeft de andere muzikanten nauwelijks ruimte voor een eigen solomoment.’

Deze quote vat het goed samen. Lang is duidelijk ervaren, dat is ook niet gek als je bijvoorbeeld samen hebt gespeeld met legendes als Ronnie Wood en Buddy Guy, maar de show draait compleet om hem. Er is ook nog een andere gitarist die nauwelijks hoorbaar is en de toetsenist wil graag, maar hij krijgt niet echt de kans. Als Lang daar wat aan doet, zou hij zich inderdaad kunnen meten met iemand als John Mayer.

Nog niet bekend met de muziek van Lang? Check dan zijn bekende single Lie To Me. In 2017 bracht Lang de plaat Signs uit met het geliefde nummer Make It Move. Jonny Lang speelt op 14 juni op het Holland International Blues Festival in Grolloo.

Walter Trout


Na de frisse muziek van Lang, komt de traditionele blues van Walter Trout. Het is even schakelen, want Trout begint al zeer snel aan zijn eerste gitaarsolo en de bluesschema’s zijn ook in overvloed aanwezig. Trout is een powerhouse als het aankomt op gitaar spelen. Hij tovert de ene na de andere geweldige solo uit zijn witte Fender Stratocaster en de beste man heeft overduidelijk plezier in wat hij doet. Dit komt misschien ook wel omdat Trout in 2014 bijna dreigde te sterven door een falende nier. Gelukkig was er tijdig een donor beschikbaar en kon de legendarische gitarist door met optreden. Je zou Trout kunnen kennen van formaties als Canned Heat en John Lee Hooker.

Uiteindelijk blijkt dat de meer traditionele muziek van Trout zijn vruchten afwerpt. Zowel jong als oud uitten hun plezier: bij elke gitaarsolo die Trout inzet, slaakt de zaal een opgewonden kreetje en men valt voor de praatjes, die Trout overduidelijk goed heeft ingestudeerd. Zelfs een (nep) traantje aan het begin van de set is aanwezig.

Terwijl de zaal verder geniet van de muziek van Walter Trout, kijkt Gitarist terug op een geslaagd avondje blues. Kris Barras is overduidelijk een nieuw talent met de gave om de traditie te combineren met de hedendaagse muziekstijlen, Jonny Lang is goed onderweg om met zijn frisse Bluesrock het niveau John Mayer te bereiken en Walter Trout zal waarschijnlijk nooit stoppen met zijn geweldige gitaarsolo’s en fijne zang.

The Blues ain’t not dead yet!

Foto’s: Willem van Breugel/KiiK-Photography