Steve Vai & Metropole Orkest op Bridge Guitar Festival

Groots opgezet gitaarfestival in Eindhoven 10 t/m 14 mei 2023

Events 15-12-2022 12:12

BRIDGE, 5 DAYS OF EVERYTHING GUITAR. Zo kondigt dit nieuwe, groots opgezette gitaarfestival haar eerste editie aan, die van 10 tot en met 14 mei gaat plaatsvinden op tal van locaties in Eindhoven. Natuurlijk springt direct in het oog dat Steve Vai naar Eindhoven komt voor een wereldpremière van zijn nieuwe composities, die hij met het Metropole Orkest komt uitvoeren. Maar er is véél meer die tijdens die vijf dagen waarin de gitaar centraal staat in Brainport Eindhoven.

Bridge Eindhoven Guitar Festival is een allround gitaarfestival en daarmee uniek in zijn soort: van klassiek tot blues, van jazz tot rock, van flamenco tot pop, alles komt aan bod. Er zal vanzelfsprekend veel livemuziek klinken. Daarnaast zijn er volop workshops en masterclasses, huiskamerconcerten, online activiteiten, ludieke programma’s in de buitenlucht, een talkshow, documentaires en educatie-onderdelen. En ook zal er een gitaarbeurs zijn.


Gratis stadsfestival
Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 mei is iedereen welkom op het gratis stadsfestival in het centrum van Eindhoven. In Café Wilhelmina, Altstadt, De Rozenknop, The Jack en Effenaar Kleine Zaal staan er op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei tal van gitaristen op de podia. Op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei komen daar nog twee buitenpodia bij, op het Wilhelmina- en 18 septemberplein, met concerten van onder meer de Leif de Leeuw Band, Erja Lyytinen, Jimmy Diamond en Tankzilla.
Meer informatie

Voorverkoop Vai en Scherpen start komende vrijdag
Tijdens Bridge vinden er enkele speciale concerten plaats waarvoor losse tickets aangeschaft moeten worden. Twee van deze concerten kunnen we vandaag aankondigen: Steve Vai + Metropole Orkest en Robin Scherpen. 

De kaartverkoop voor deze concerten start aanstaande vrijdag 25 november om 10.00 uur. Alle informatie over het festival en de voorverkoop is terug te vinden op bridgefestival.com.Steve Vai + Metropole Orkest onder leiding van dirigent Jukka Iisakkila verzorgen op zaterdag 13 mei een bijzondere wereldpremière in Muziekgebouw Eindhoven.

In mei en augustus 2022 was Steve Vai te vinden in de studio met het Metropole Orkest en het Finse Tampere Filharmonia. Daar nam hij stukken op voor zijn grote project met de werktitel ‘The Big O’: studio-opnames van een enorme hoeveelheid orkestrale muziek die hij de laatste jaren heeft gecomponeerd. Nederland mag zich gelukkig prijzen, want op zaterdag 13 mei zal hij een eenmalig optreden doen met het Metropole Orkest, onder leiding van de Finse dirigent Jukka Iisakkila. Het repertoire dat hij deze avond laat horen bevat zowel reeds uitgebracht materiaal als previews van nieuw opgenomen stukken. De postproductie van de opnames eerder dit jaar is in volle gang, maar de releasedatum is nog niet bekend. Wat we wel weten, is dat Steve Vai tijdens het Bridge-festival een brug slaat tussen zijn werk als baanbrekend gitarist en opmerkelijk componist.
Meer informatie 


Klassiek gitarist Robin Scherpen geeft op zondag 14 mei een concert in de Paterskerk onder de noemer ‘Sound & Silence’, waarbij het publiek liggend van zijn mooie muziek kan genieten.

Toen Robin Scherpen voor het eerst de melancholische, zachte klanken van de klassieke gitaar hoorde, was hij op slag betoverd. In de loop van zijn studie aan het conservatorium merkte Scherpen dat hij door een oogaandoening niet meer in staat was de partituren te lezen. Deze tegenslag bracht hem onverwacht iets moois: hij leerde componeren op intuïtie. De fundering van zijn nieuwe muziek schreef hij in het donker omdat hij geen licht kon verdragen, zeven weken na oogoperaties. Hij laat zich inspireren door componisten als Olafur Arnalds, Yann Tiersen, Nils Frahm en Hania Rani. Hij neemt zijn publiek mee in een contemplatieve droomwereld waarin visuele ruis volledig ontbreekt. De klassieke gitaar komt er in haar zuiverste vorm tot uiting.
Meer infomatie

Inmiddels zijn nog zeven namen toegvoegd aan de lineup van het gratis stadsfestival: 
Alabaster
The Cardinal Black
Five Great Guitars
Crooked Steps
Montis, Goudsmit & Directie
Ella Zirina
Makas
William Tyler
Nick Dittmeier & The Sawdusters
Iron Jinn
Baklawai
Dawn Brothers
Hawxx
Fungistanbul
Merel van Hoek
Dig Deeper
Iguana Death Cult
Mariachi 8080


Bridge Guitar Festival: muziek en meer
Naast een veelvoud aan live artiesten, waarvan de eerste zeven namen nu bekend zijn, en er nog veel meer zullen volgen, worden er tijdens Bridge nog veel meer programmaonderdelen gepresenteerd. Zoals de gitaar een enorm veelzijdig en genre-overstijgend instrument is, zo wordt ook het festival als een 360˚ festival neergezet. En dat allemaal onder de noemer van een aantal pijlers, te weten: innovatie, educatie, participatie, en inclusie. Hiermee wordt er voldaan aan de behoefte binnen de gehele Brainport regio: verbinding, mét elkaar, vóór elkaar. Met andere woorden: dit gitaarfestival slaat van 10 tot en met 14 mei 2023 een brug, Bridge is geboren.

Gitaarbeurs
De nieuwe website www.bridgefestival.com wordt vanaf vandaag regelmatig aangevuld met nieuwe programmaonderdelen voor BRIDGE, maar we kunnen nu alvast verklappen dat er ook een gitaarbeurs plaatsvindt in Muziekgebouw Eindhoven. Hier kunnen liefhebbers terecht voor de laatste technische snufjes over de gitaar en ook voor het bijwonen van interessante masterclasses en workshops. Daarnaast lanceert Bridge een boeiende talkshow, getiteld Guitar Inside. De talkshow kan zowel live als online bijgewoond worden en de presentatie is in handen van Eefke Boelhouwers, met Eindhovens gitaar-slimmerik en journalist Niels Guns als vaste tafelgast.

Met muziekopleidingen, podia en ondernemers wordt gewerkt aan een aantal projecten voor Bridge en ook gaat het festival de wijken in met huiskamerconcerten. En alsof het allemaal nog niet genoeg is, betrekt Bridge op zondag 14 mei Stadspark Eindhoven bij het festival voor een speciaal Moederdag-programma, draaien er interessante documentaires en worden er gedurende het gehele festival lunchconcerten georganiseerd op bijzondere locaties in de Brainport regio. Enfin, véél dus.

Gitarist is partner van het Bridge Guitar Festival
Met Gitarist zijn we partner van het Bridge Guitar Festival. We zullen je de komende maanden op de hoogte houden van alle activiteiten van het festival en zien nu al uit naar die vijf dagen in mei!
Zorg voor nu dat je snel je tickets voor Steve Vai + Metropole Orkest te pakken krijgt, vanaf komende vrijdag in de verkoop, check:
bridgefestival.com

Meer informatie over de concerten tijdens het stadsfestival, klik op de foto's hieronder. 

 

 

bridgefestival.com

Like Bridge op Facebook 

En volg Bridge op Insta

zoeken
zoeken