In memoriam: Mitch Mitchell

9 juli 1947 – 12 november 2008

Artist news 13-11-2008 14:52

De Britse drummer Mitch Mitchell, medeoprichter van de Jimi Hendrix Experience, is woensdagochtend dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Portland, Oregon. Volgens een arts is Mitchell een natuurlijke dood gestorven. Hij werd 61 jaar.

Een week eerder zat Mitchell nog achter het drumstel in het kader van de Experience Hendrix Tour, een serie optredens ter ere van de wereldberoemde gitarist. Vrijdag zou in Portland het laatste optreden (van het deel van de tour aan de Amerikaanse westkust) gehouden worden.

Mitch Mitchell richtte in 1966 samen met bassist Noel Redding (en Jimi Hendrix natuurlijk) de Jimi Hendrix Experience op. Mitchell kwam uit de band Georgie Fame And The Blue Flames, en zorgde voor de rhythm & blues en jazzinvloeden in The Experience. De band bracht in 1967 hun debuutalbum Are You Experienced uit, en scoorde daarmee onder meer de hit Foxy Lady. Later volgden hits als Purple Haze en All Along The Watchtower.

Michell was een pionier in wat later fusion ging heten. Naast de gitaarrevolutie die Hendrix in de rockwereld teweegbracht, speelde Mitchells drumwerk een aanzienlijke rol in de totstandkoming van het huidige rockdrummen. Hij speelde behalve met Hendrix ook met grootheden als John Lennon, Eric Clapton en Keith Richards.

Mitch Mitchell was laatste levende lid van de Jimi Hendrix Experience: Noel Redding overleed in 2003, Jimi Hendrix in 1970.
zoeken
zoeken