Zeldzame gitaar Roy Rogers geveild

Christie’s veilt unieke Martin OM-45 Deluxe

Artist news 17-03-2009 17:33

Het New Yorkse veilinghuis Christie’s veilt op 3 april de oude gitaar van Roy Rogers. Het gaat om een zeer zeldzame Martin OM-45 Deluxe akoestische gitaar, die in 1930 door CF Martin & Co. gebouwd werd. Het instrument van de in 1998 overleden Rogers wordt aangeboden door het Roy Rogers-Dale Evans-museum en heeft een richtprijs van tussen de 120.000 en 200.000 euro.

Martin bouwde in 1930 veertien exemplaren van de OM-45 Deluxe. Al deze gitaren waren identiek, behalve die van Roy Rogers, die enkele speciale details had, waaronder een andere slagplaat en een eigen kopmotief. In 1998 bracht Martin weer veertien exemplaren van de OM-45 Deluxe uit, gebaseerd op het ‘algemene’ model. Roy Rogers’ instrument is ingelegd met parels en parelmoer.

Roy Rogers werd in 1911 geboren als Leonard Franklin Slye in Cincinatti, Ohio. Hij scoorde een aantal grote countryhits met zijn vaste begeleidingsband Sons of the Pioneers, waaronder Cool Water en Tumbling Tumbleweeds. Daarnaast speelde hij in meer dan honderd westernfilms met onder andere zijn vrouw Dale Evans en zijn paard Trigger, naar wie Willie Nelson zijn gitaar vernoemde. Veel mensen zagen Rogers als de belichaming van een echte cowboy en dat leverde hem de bijnaam ‘King of the Cowboys’ op.

Hieronder een filmpje van Roy Rogers met zijn unieke Martin, in een romantische scène uit 1938:



Een gedetailleerde weergave van de OM-45 Deluxe, waarop je ook kunt inzoomen, is te zien op de website van Christie’s
zoeken
zoeken