Masterclass én concert Matteo Mancuso op Bridge Guitar Festival zaterdag 1 juni

In de middag masterclass voor Yamaha, ’s avonds concert met zijn band

Events 29-05-2024 07:05

Hij is dé gitarist van het moment. Matteo Mancuso (27) oogst wereldwijd lof voor zijn waanzinnige innovatieve techniek. Hij combineert elementen van shred, jazz en klassiek in een complexe stijl, die op sommige momenten bijna bovenmenselijk aandoet. Met Gitarist zijn we trots dat we hem zaterdagmiddag 1 juni in samenwerking met Yamaha naar de Bridge Guitar Convention in Muziekgebouw Eindhoven kunnen halen en het Bridge Guitar Festival hem met zijn band programmeert in het avondprogramma van Bridge Around Town.

In Gitarist 398, mei 2024 vind je een uitgebreid interview met Matteo Mancuso. Je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

In dat interview gaat hij diep in op zijn speeltechnieken. De audio bij de notenvoorbeelden in dat artikel vind je in een artikel elders op Gitarist.nl

In dit artikel tal van video's die het spel van Matteo goed naar voren laten komen. Enjoy! 


BRIDGE GUITAR CONVENTION

Masterclass Matteo Mancuso 
Zaterdagmiddag 1 juni, Muziekgebouw Eindhoven 
Tickets voor beurs + masterclasses € 12,50, studenten € 7,50

BRIDGE AROUND TOWN
Matteo Mancuso Band
Zaterdagavond 1 juni, Wilhelminaplein
Gratis toegang

De adembenemende virtuositeit van Matteo Mancuso werd ontdekt via YouTube en Instagram, waar hij honderdduizenden volgers heeft, voordat hij met zijn debuutalbum ‘The Journey’ een van de meest besproken gitaristen van dit moment werd. Hij wordt bewonderd door meesters als Al Di Meola, Joe Bonamassa en Tosin Abasi, en Steve Vai heeft zelfs gezegd dat de toekomst van de elektrische gitaar bij Matteo in goede handen is.

Onlangs was Matteo te gast bij Rick Beato. De YouTube-video bereikte in één maand tijd 1,9 miljoen views.

 
We zagen hem in januari op de NAMM Show, waar hij diverse jams deed, en bij allemaal was het opvallend hoe makkelijk hij schakelde tussen jazzfeel en sound naar rock. Hij vertelde ons in het interview dat we in Gitarist 390, september 2023 publiceerden: “Voor mij zijn rock en jazz geen verschillende werelden.” En gevraagd naar zijn opvallende rechterhandtechniek: “Het is een combinatie van flamenco- of basgitaartechniek, met mijn wijsvinger en middelvinger, en de klassieke techniek.” 

Matteo Mancuso, geboren in 1996, groeit op in de provincie Palermo op Sicilië. Als muzikaal wonderkind werd Matteo begeleid door zijn vader, Vincenzo Mancuso, een bekende gitarist en producer. Na zijn middelbare schooldiploma richtte hij het Snips trio op, dat alom geprezen werd voor hun fusionversie van klassieke standards, waaronder zijn eerste virale YouTube-video "The Chicken".

21 juli 2023 werd zijn eerste album uitgebracht, "The Journey". Het was de Gitarist Release van de Week op Gitarist.nl. Kevin Pasman schreef: 'The Journey' weet het perfecte midden te vinden tussen de composities van een Vai of een Satriani enerzijds en de sterke improvisaties van een Frank Gambale anderzijds. Wat ook interessant is, is hoe Mancuso dat naarmate het album vordert langzaam duidelijk maakt dat hij meer is dan een rockgitarist. De eerste paar minuten van opener Silkroad doen vermoeden dat we met een typische instrumentale gitaarrockplaat te maken hebben, zij het een bovengemiddeld goede in melodisch opzicht. De subtiel fusion-achtige solo die halverwege opduikt suggereert echter al dat er hier meer aan de hand is dan alleen een vehikel voor gitaarheroïek.

Gaandeweg wordt de jazzfactor op 'The Journey' steeds prominenter. Mancuso slaat een brug tussen de rockwereld (de energie, de riffgerichte composities) en de jazz (de improvisaties, het buitengewoon warme gitaargeluid dat deels door zijn plectrumloze fingerstyletechniek komt). Bovendien gebruikt Mancuso zijn verbluffende techniek voor meer dan alleen wervelende solo's. Zijn spel staat hem ook toe om verrassende wendingen te nemen in de thema's en de riffs.

Yamaha custom Revstar
De masterclass tijdens de Bridge Guitar Convention wordt mede mogelijk gemaakt door Yamaha. Matteo werkte onlangs samen met Yamaha's customshop in Los Angeles om een Revstar te ontwerpen die helemaal is afgestemd op zijn voorkeuren in vormgeving en klank.


De body van Hondurees mahonie heeft uithollingen om het gewicht te verminderen. De gevlamd esdoorn top is afgewerkt met nitrocelluloselak in driekleuren sunburst, met een crèmekleurige slagplaat en goudkleurige hardware. De hals heeft staafvormige inleg en Luminlay fluorescerende positiestippen aan de zijkant, en de hiel heeft een ronde contour. De gitaar gebruikt een vijfstanden ‘blade’ schakelaar in plaats van de standaard driestandenschakelaar, voor extra splitsingsmogelijkheden van de Lollar Imperial pickups.

Matteo's custom Revstar combineert klassieke en eigentijdse kenmerken, net zo opwindend als zijn spel! 


Ga naar de site van Bridge voor tickets voor de Guitar Convention

www.matteomancuso.net 

zoeken
zoeken