Matteo Mancuso: stijl en techniek

Audio bij de workshop in Gitarist 398, mei 2024

Gitarist Extra 18-04-2024 11:00

In het interview in Gitarist 398, mei 2024 gaan we samen met de nieuwe ster aan het het shred-firmament Matteo Mancuso nader in op diens stijl en techniek. In de aansluitende workshop kun je een aantal voorbeelden van zijn spel zien waarvan je hier de audio kunt beluisteren. Wil je het allemaal live van de man zelf horen, ga dan vooral zaterdag 1 juni naar het Bridge Guitar Festival in Eindhoven waar Matteo een exclusieve masterclass zal geven!

foto Paolo Terlizzi

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 398, mei 2024. Vanaf vrijdag 19 april in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

Bekijk en beluister hier video's en audio (Matteo's debuutalbum 'The Journey') bij het interview in Gitarist.

Het opvallendste aan Matteo's spel is dat hij shred-stijl elektrische fusiongitaar speelt met klassiek fingerpicking. Fingerpicking op elektrische gitaar is op zich niet ongebruikelijk (Nashville!), maar Matteo's benadering heeft veel meer te maken met de flexibiliteit en onafhankelijkheid die de klassieke vingerstijl hem geeft.

Matteo’s verbluffende vingervlugheid geeft hem toegang tot een veel breder scala aan melodische contouren en intervalcombinaties dan de meeste gitaristen. Gecombineerd met een naadloos legato in zijn frethand en een bijna ongelooflijke coördinatie tussen beide handen kan hij moeiteloos schakelen tussen kabbelende arpeggio's, hoekige string-skipping en vloeiende, saxofoonachtige lijnen.

Luister hier naar de audiovoorbeelden. Bij elk voorbeeld hoort ook een backingtrack waar je zelf overheen kunt spelen.

1 Arpeggio-groove in de stijl van Matteo
Hier kijken we naar de fingerstyle-arpeggiotechniek van Matteo.

2 Chromatische lick
Deze lick is een combinatie van E mixolydisch en de bluestoonladder, inclusief een paar chromatische doorgangsnoten die zo karakteristiek zijn voor Matteo’s jazz/blues-shredstijl.

3 Tapping-idee
Deze lick staat in G mineur (G A B♭ C D E♭ F) en wordt gespeeld met tapping en string-skipping om interessante, grote intervallen te creëren.

4 Meer arpeggio’s
Deze arpeggio begint in B♭ majeur, waarna een II-V-I beweging ons naar E♭ majeur brengt.

zoeken
zoeken