Bert Meulendijk in een nieuwe aflevering van Ed Struijlaart's 'Gitaarmannen - De Podcast'

‘Ik ben een enorme plectrumfreak’

Events 18-04-2024 08:04

Bij uitkomen van de mei-editie van Gitarist verschijnt de 66e aflevering van 'Gitaarmannen - De Podcast', met dit keer Bert Meulendijk, de sessiegitarist met een enorme palmares, én zijn eigen Kemper Profile Packs. Onlangs werd hij door de lezers van Gitarist gekozen tot All Time Favorite bij de Gitarist Poll Awards.

In ‘Gitaarmannen, De Podcast’ praat gitarist Ed Struijlaart met zijn favoriete Nederlandse en Belgische gitaristen over hun leven en muziek, met de liefde voor de gitaar als rode draad. De podcast is natuurlijk in audio te beluisteren in je favoriete podcast-app, maar zeker ook te zien op YouTube, inmiddels uitgegroeid tot een geweldige videoserie van 65 afleveringen.

Met Gitarist zijn we partner van deze podcast.

Bert Meulendijk spreekt met de gitaar op schoot over tal van onderwerpen. Natuurlijk komt zijn gitaarcollectie aan bod, waarvan hij er een aantal laat zien. En uitgebreid gaat hij in op zijn BM Profiles voor de Kemper. Hoe maakt hij die Profiles en met welke is hij nu bezig? 

Bekijk de aflevering hier: 

Of luister naar de podcast hier: 

The Voice
Hij is dé sessiegitarist van Nederland, al vele jaren, en is te horen op zo’n 1000 albums. Live kun je hem bewonderen bij de Edwin Evers Band, ook alweer zo’n twintig jaar, en op tv was hij een bekend gezicht in allerlei bands, waaronder die van The Voice of Holland: “Ik heb er negen jaar bij gezeten tot een jaar voordat het schip ten onder ging. Het was wel te gek om te doen. Je moet heel erg veel liedjes spelen, natuurlijk, en die moet je toch goed uitzoeken. Er komen dan allerlei invloeden voorbij en dat is voor je eigen spel hartstikke goed. Met name tijdens het studiogedeelte kreeg je heel veel nummers te verwerken. We namen 250 stukken in vier dagen op.”

Sound
Op de hamvraag ‘beter een goedkope gitaar en een dure amp óf een dure gitaar en goedkope amp’ kiest hij voor het eerste: “Er komt heel veel sound uit je vingers, uit je plectrum en ook zijn de kabel en de snaren belangrijk. Ik denk dat je meer winst uit een goede amp haalt. Peter Tiehuis, een fantastische gitarist: waar hij ook op speelt, het klinkt altijd als Peter Tiehuis!

“Ik ben een enorme plectrumfreak. Het maakt zoveel uit! Heel lang heb ik gezocht naar het ultieme plectrum. Hier ligt-ie! Een Daw Man. Een heel verhaal wel, want mijn dochter heeft deze laten maken nadat mijn vrouw overleden is, vier jaar geleden. Met de vingerafdruk van mijn vrouw. Zo is ze nog steeds altijd bij me. Speelt super-easy, wat je niet zou verwachten van zo’n dik plectrum. Met de hand gemaakt, klinkt heel bright en vol; een mooie toon gewoon.” 

Gitaarmannen en Gitarist
Gitarist is partner van ‘Gitaarmannen, De Podcast’. Op Gitarist.nl hebben we alle afleveringen tot dusverre gebundeld, 65 nu maar liefst, van Spike tot en met Marcel Singor. Met fantastische gesprekken inclusief gitaarspel van Jett Rebel, Jac Bico, Arnold van Dongen, David Piedfort, Rob Winter, Paskal Jacobsen, Erwin Java, Jan Akkerman, Jack Pisters, Wesley Nuis, Tom Morello, Ruben Hoeke, Waylon, Pablo van de Poel, en vele anderen! 
Elders op Gitarist.nl vind je alle afleveringen op rij. Enjoy!

NB: In elke aflevering van Gitaarmannen geven we een jaarabonnement op Gitarist weg!

Abonneer je op de podcast! 
youtube.com/edstruijlaart 

 

zoeken
zoeken