Integraal concert John Scofield en Kurt Rosenwinkel

Audio- en videomateriaal bij het interview in Gitarist 260

Gitarist Extra 19-10-2012 15:10

Tijdens het afgelopen North Sea Jazz stonden - zo zou je het kunnen zeggen - heden en toekomst van de jazzgitaar samen op één podium in de personen van John Scofield en Kurt Rosenwinkel. In Gitarist 260 (november 2012) lees je het interview met beide gitaristen.
Hier op Gitarist Extra lees je achtergrondinformatie en kun je naar uitgebreide playlists van beide artiesten luisteren. Ook kun je hier de link naar het volledige concert op North Sea Jazz 2012 terugvinden.

Klik hier voor het integrale concert - meer dan een uur! - op North Sea Jazz 2012 van de John Scofield Hollowbody Band featuring Kurt Rosenwinkel!

 

John Scofield 
John Scofield heeft gespeeld met artiesten als Miles Davis, CharlesMingus, Herbie Hancock, Pat Metheny, Jaco Pastorius en John Mayer. Opgeleid aan het Berklee College of Music verliet een jonge Scofield school om met Chet Baker en Gerry Mulligan op te nemen. Na enkele jaren touren met Billy Cobham en George Duke en het Gary Burton Quartet nam hij in 1976 zijn eerste album ‘John Scofield’ op.

In latere jaren speelt hij op platen van onder andere pianist Hal Galper en Thelonious Monk. Hij vormt in ’79 een trio met Steve Swallow en Adam Nussbaum. In ’82 voegt hij zich bij Miles Davis en verzorgt het gitaarwerk voor de platen Star People, You’re Under Arrest en Decoy.

Na drieënhalf jaar werken met Davis start hij de Blue Matter Band in ’85, vijf jaar later vormt hij een kwartet met Joe Lovano, Charlie Haden en Jack DeJohnette. Hij brengt platen Time On My Hands, Meant To Be en What We Do uit. In de jaren ’90 richt Scofield zich meer op funk en soul, in 2002 en 2004 combineert hij met Überjam en Up All Night zijn stijl met drum ’n bass en andere moderne ritmes. De latere jaren ’00 staan in het teken van avant garde jazz trio Medeski Martin & Wood waarmee hij tourt in 2006 en 2007. Afgelopen jaren experimenteert Scofield met ouderwetse gospel maar keert in 2011 terug naar de studio voor rechttoe rechtaan jazz opnames. 

 

Bekijk hieronder onze uitgebreide YouTube-playlist van Scofield en Rosenwinkel: 

 

Kurt Rosenwinkel
Ook Kurt Rosenwinkel verliet zijn opleiding vroegtijdig. Na tweeënhalf jaar Berklee School of Music  gaat hij op tour met Gary Burton waarna hij verhuist naar Brooklyn, New York. Hier ontwikkelt hij zijn gitaarstijl door op te treden met bands als Human Feel, Paul Motian’s Electric Bebop band en de Joe Henderson Group. 

In 1995 tekent hij bij Verve records waarna hij speelt met artiesten als Mark Turner en Brad Mehldau. Zijn eerste opnames waarbij hij andere genres als rock, hip hop en elektronica mixt met jazz is met Q-Tip (A Tribe Called Quest) waarmee hij de plaat Heartcore (2003) in elkaar draait. Ook de albums The Renaissance (2008) en Kamaal/The Abstract (2009) neemt hij met het Tribe Called Quest bandlid op. In de tussentijd werkt Rosenwinkel aan een live-album als bandleider. In 2008 verschijnt Remedy – Live at the Village Vanguard waarin hij te zien is met artiesten als Mark Turner, Aaron Goldberg, Joe Martin en Eric Harland. Voordat hij het wederom groots aanpakt brengt hij de plaat Standards Trio: Reflections uit in 2009 met Eric Revis (bas) en Eric Harland (drums). In 2010 volgt Kurt Rosenwinkel & OJM: Our Secret World een plaat met OJM, een 18-koppige bigband uit Portugal.

Gitarist Spotify playlist Scofield-Rosenwinkel
Luister hier naar een Spotify-playlist met geselecteerd materiaal van John Scofield en Kurt Rosenwinkel.

zoeken
zoeken