Guthrie Govan: voorbij de shred

Audio en video bij de voorbeeldlicks uit het interview in Gitarist 268, juli 2013

Gitarist Extra 30-06-2013 07:06

Tijdens het interview met Gitarist (juli 2013), liet Guthrie Govan z’n prachtige nieuwe Charvel prototype zien. In de bijbehorende video (hieronder) vertelt hij welbespraakt over de gitaar en gaat hij zich te buiten aan een paar verbazingwekkende licks die we in Gitarist 268, juli 2013, voor je getranscribeerd hebben - voor de dapperen onder ons!
De video én de audiofiles die je in dit webartikel vindt helpen je een handje.
Bekijk ook de 'making of'-video van het nieuwe album 'Culture Clash' van zijn band The Aristocrats.


Guthrie Govan is een soort Britse nationale trots. Hij speelt met bijna bovennatuurlijke precisie en snelheid, maar net zo vaak kiest hij voor eenvoudige, expressieve bends om z’n verhaal te vertellen. Van tijd tot tijd krijgt hij het incorrecte labeltje ‘shredder’ opgeplakt, maar in werkelijkheid heeft hij een angstaanjagend vocabulaire tot z’n beschikking, van rokerige jazz tot gestoorde countrylicks. 

In Gitarist 268, juli 2013, schuiven we aan bij Govan om te praten over z’n nieuwe Aristocrats-album en zijn nieuwe Charvel. En natuurlijk om wat advies los te peuteren over hoe je zo’n formidabele techniek ontwikkelt.

Je kunt daar ook online van genieten. Bekijk in de video hieronder zijn typisch Britse voordracht over de Charvel ('It’s pretty but not annoyingly pretty') en zie aan het eind van de video hoe hij zich te buiten gaat aan geweldig spel. De audiofiles van die vier spelvoorbeelden vind je ook hieronder. 

 

Audio bij de transcripties in Gitarist 268, juli 2013

Voorbeeld 1
Als Guthrie Govan snelle rocklicks speelt, beperkt hij zich bijna nooit tot één enkel ladderpatroon. Door het hele bereik van de gitaar te gebruiken, heb je toegang tot verschillende klanken, arpeggio’s en grote intervallen. Dit voorbeeld is vooral gebaseerd op A dorisch (A B C D E F{kruisteken} G), maar er zitten ook wat chromatische noten tussen.

Voorbeeld 2
Dit is een bluesy demonstratie van het principe ‘gebruik je hele gitaar’, op basis van G dorisch (G A B{molteken} C D E F). Deze licks kun je met verschillende vingerzettingen spelen. Sommige zijn misschien wat eenvoudiger voor je, maar kies niet per definitie voor de makkelijkste weg. Een andere vingerzetting van een bekende lick zorgt soms voor nieuwe mogelijkheden.

Voorbeeld 3
In dit voorbeeld gaat Guthrie soepel van de 15e naar de 3e positie, met een mix van geleidelijke positiewisselingen en slides. Ook hier geldt dat alle noten prima stroken met bluesrock, maar er zijn altijd nieuwe manieren om ze te spelen.

Voorbeeld 4
Tot slot nog een klein akkoordvoorbeeld, als een soort mix tussen Eric Johnson en Joe Pass. Alles is gebaseerd op de klank van een G7, van de dorische licks aan het begin tot de toevoegingen aan het einde. Het exacte akkoordenschema aan het slot gaat van G13 via G9, Fadd9 en een gedeeltelijke D{molteken}5{kruisteken}11 (of G7{molteken}5{molteken}9) naar een G7 zonder terts.

 

Op 16 juli komt het nieuwe album van The Aristocrats uit, Culture Clash. Bekijk hier de videofootage die op een bonus-dvd met het album meekomt, met wederom waanzinnig spel van Guthrie Govan.


Wil je de juli-editie van Gitarist bestellen en thuis laten bezorgen (€ 5,90, geen verzendkosten), dan kan je die tot 26-7-2013 bestellen via deze link

Gitarist is natuurlijk ook verkrijgbaar bij betere tijdschrift- en muziekhandel.

Downloaden kan ook via www.ako.nl/app 
 

zoeken
zoeken