De Nederbiet van Dave von Raven

The Kik in de theaters - en in Gitarist 271!

Gitarist Extra 23-09-2013 10:09

Dit najaar brengt The Kik in het theater een ode aan de Nederlandstalige beatmuziek uit de jaren ’60: De Veelste Grote Nederbiet Show. Gitarist bezocht frontman Dave von Raven (32) in het stijlvolle nieuwe hoofdkwartier van The Kik in Rotterdam: vintage ingerichte oefenruimte/studio, kantoor en ‘bandhuis’ ineen, inclusief eetkeuken en binnenkort zelfs slaapplaatsen. In Gitarist 271, oktober 2013, lees je het interview met Von Raven, alsmede achtergronden over de beatmuziek zoals die in Nederland werd gemaakt.

Over de theatershow zegt Dave von Raven het volgende: "Iedereen gaat tegenwoordig het theater in, maar meestal worden de elektrische gitaren dan gewoon vervangen door een akoestische gitaar en een kruk, en verder niks. Ons decor wordt een soort Ed Sullivan Show, of Top of the Pops anno 1964. Er wordt een speciaal podium gebouwd: drummer Ries Doms komt wat hoger te zitten en die lelijke monitorspeakers worden ingebouwd om ze uit het zicht te houden.”

Spotify

Luister hier naar de Spotify Nederbeat playlist:

Theater

Bezoek The Kik's Veelste Grote Nederbiet Show op een van deze data:

september: 25 en 26, Theater Walhalla, Rotterdam – try-outs

oktober: 12, Beauforthuis, Austerlitz – try-out

november: 27, Theater de Veste, Delft – try-out; 28, De Harmonie, Leeuwarden – try-out

december: 1, Oude Luxor Theater, Rotterdam – PREMIÈRE; 6, De Oosterpoort, Groningen; 7, Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven; 10, De Kleine Komedie, Amsterdam; 11, De Kleine Komedie, Amsterdam; 12, Tivoli Oudegracht, Utrecht; 13, Theater Odeon, Zwolle; 14, Stadsgehoorzaal, Leiden; 20, Diligentia, Den Haag

Single

En dit is de video bij de meest recente single van The Kik, Want Er Is Niemand (En Nou Ik) met Armand & Lucky Fonz III, afkomstig van het album Springlevend.

 

Kijk ook naar deze videoplaylist met enkele hoogtepunten uit de nederbeat:

Een van de internationaal succesvolste nederbeatbands was Shocking Blue, met blikvanger zangeres Mariska Veres en gitarist Robbie van Leeuwen, die het leeuwendeel van de songs schreef. Bekijk in deze lange video elf nummers, waaronder Venus, Mighty Joe en Never Marry A Railroad Man.

 

 

De bekendste beatband uit Amsterdam waren The Outsiders, met zanger Wally Tax en gitarist Ron Splinter. Een van hun hits was Lying All The Time.

 

De meeste nederbeatbands kwamen uit Den Haag, om te beginnen The Golden Earrings. Een van hun grote hits uit die tijd was That Day.

 

Een andere grootheid uit Den Haag was Q65, een van de ruigere beatbands. Zij werden bekend met o.a. The Life I Live.

 

Een band uit Den Haag die ook niet onvermeld mag blijven zijn The Motions, met pre-Shocking Blue Robbie van Leeuwen. Luister hier naar naar It's Gone.

 

 

Een opmerkelijke artiest in de sixties was Bob Bouber. Eerst had hij succes met ZZ en de Maskers, een goep gemaskerde muzikanten (waaronder gitarist Jan de Hont), later was hij de frontman van Het, vooal bekend van de hit Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan. Kijk hier naar Dracula van ZZ en de Maskers en Kejje Nagaan van Het.

 

Ook Jan Akkerman was actief in de beattijd. Zijn grootste hit had hij met The Russian Spy And I van The Hunters, maar daarvoor speelde hij gitaar en maakte danspasjes in Johnny and his Cellar Rockers.


 

Ondanks een aantal beat-achtige hits (Stumble And Fall, Your Body Not Your Soul), waren Cuby + Blizzards in de eerste plaats een bluesband. Met o.a. zanger Harry Muskee en gitarist Eelco Gelling veroverden ze een plek in de Nederlanse pophistorie. Kijk hier naar een uitvoering van Ginhouse Blues en een interview met de bandleden in het Avro tv-programma Vjoew uit 1966.


zoeken
zoeken