Doe meer met delay!

Audio bij workshop Gitarist 276, maart 2014

Gitarist Extra 21-02-2014 09:02

Delay wordt vaak gebruikt om diepte en een ruimtelijk gevoel aan solo’s te geven, maar er kan veel meer met dit echo-effect. In Gitarist 276, maart 2014 kun je lezen hoe je een tiental klassieke delaysounds kunt krijgen, van subtiele slapback tot multidimensionaal en ruimtelijk. Laat je inspireren door een paar beroemde experts! Lees de 8 pagina's lange workshop!

Echo is een van nature voorkomend fenomeen dat, met of zonder gebruik van mechanische of elektronische hulpmiddelen, een aantrekkelijke aanvulling is op vele soorten geluid.

Met de komst van de tape-echo en de elektrische gitaar in de jaren vijftig kwam echo binnen handbereik van gitaristen. Meerdere opname- en weergavekoppen maakten het mogelijk een geluid op te nemen en vrijwel direct weer af te spelen, waardoor een echo of delay-effect ontstaat. 

In de jaren zeventig en tachtig zagen we de opkomst van kleinere, analoge en digitale delaypedalen. Deze toverdoosjes maakten het gebruik van delay een stuk eenvoudiger, praktischer en betaalbaarder.

In deze workshop laten we enkele van de meest innovatieve delaytrucs van de afgelopen zestig jaar zien; ze zijn een eerbetoon aan de gitaristen die aan de basis ervan stonden. Dit zijn de tien technieken die we behandelen: 

1 Ritmische herhalingen

2 Editors (Justin Lockey): losse melodienoten met delay

3 The Edge: gepunteerde achtsten delay

4 Albert Lee: één herhaling, gepunteerde achtste

5 Andy Summers: slapback

6 Brian May: twee herhalingen in harmonie

7 Brent Mason: country slapback

8 Jimi Hendrix: omgekeerde delay

9 Jonny Greenwood: tijdwarp

10 Allan Holdsworth: aanzwellende akkoorden

Beluister hier de audio om te horen hoe de tien voorbeelden moeten klinken; deze vormen één doorlopend stuk. Kijk naar de maatnummers bij de muzieknotatie in het blad om te zien waar in de muziek elk voorbeeld zich bevindt. En er is natuurlijk ook weer een  begeleidingstrack waarmee je kunt meespelen. Veel plezier!

Voorbeeldtrack 

Begeleidingstrack


zoeken
zoeken