Arie Storm's Shure Guitar Clinic tour maart 2014

Met het nieuwe Shure GLX-D16 'Beta Digital Wireless Guitar Pedal System'

Gitarist Extra 06-03-2014 06:03

Zaterdag 8 maart begint de Shure Guitar Clinic Tour met Anouk-gitarist Arie Storm. Shure is natuurlijk bekend van haar microfoons en wireless systemen. Ze presenteren tijdens deze tour het GLX-D16 'Beta Digital Wireless Guitar Pedal System'. In de april-editie van Gitarist testen we dit systeem. Voor die tijd krijgt iedereen de gelegenheid het systeem te aanschouwen tijdens de clinics die Anouk-gitarist Arie Storm op vijf locaties in Nederland en België zal geven. Kom kijken in Sint-Niklaas, Den Haag, Eindhoven, Goes en Noordwijk. Tussen 8 en 20 maart. Data van de clinics vind je hieronder.

Storm vertelt in Gitarist 276, maart 2014, uitgebreid over zijn carrière, presenteert ons een mooie techniekoefening en kondigt aan wat hij in zijn clinics gaat aanpakken. Dat laatste vind je ook hieronder beschreven. 

Anouk, Sjoerdsma, Do, Rombley
Arie Storm is een van Nederlands' meest gevraagde gitaristen van dit moment. Voor ons interview treffen we hem tijdens een theatertour met Margriet Sjoerdsma, maar hij heeft de laatste paar jaar gespeeld met Do, Boris, Jan Smit, Nick en Simon en Edsilia Rombley. Hij verwierf de meeste bekendheid als gitarist bij Anouk. Storm over wat hij van zijn drie jaar bij Anouk vindt: 'Het voelt alsof alles wat ik heb geleerd daar bij elkaar komt. Het is gitaarmuziek dus je staat vooraan en mag hard. Je speelt op de meest fantastische festivals, met waanzinnige muzikanten die er altijd staan als het moet. Heel leerzaam. Elk optreden dat we doen kan zo in het plakboek voor later.'

Binnenkort geef je een vijftal clinics in samenwerking met Shure. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Dat gaat over de GLX-D16, een draadloos systeem voor gitaar in pedaalvorm met ingebouwde tuner. In overleg met de mensen van Shure is besloten dat die workshops een educatief karakter zullen krijgen. Natuurlijk gaan we het pedaal laten zien en laten horen dat het goed klinkt, dat het werkt en dat je sound overeind blijft. Maar de GLX is zo eenvoudig en effectief dat daar niet heel veel over te vertellen is. In het halve uur dat zo’n clinic duurt ga ik proberen een soort inkijk te geven in hoe ik de hals zie en hoe ik een akkoordenschema benader.”

Vertel…

“Op het conservatorium waar ik les geef kom ik veel gitaristen tegen die wel goed kunnen spelen, maar op het gebied van improvisatie wat meer input kunnen gebruiken. Met name als het gaat om alternatieven die je meer vrijheid op de hals geven.

“Daarvoor gebruik ik het CAGED-systeem, al heb ik pas laatst geleerd dat het zo genoemd wordt. Je denkt daarbij vanuit vijf basisakkoorden en gebruikt die om je plek op de hals te zien en ook om de afgeleide toonladders te kunnen plaatsen. Vijf akkoordvormen betekent dat je voor elk akkoord vijf plaatsen op de hals hebt waar je hem kunt spelen, plus de bijbehorende toonladders.

Wil je een beetje overzicht krijgen van de hals, dan is die laatste stap belangrijk: leer bij elk van de vijf akkoordvormen de toonladers in die positie, met name de kerktoonladders als dorisch, mixolydisch. Ik zie op de hals naast de akkoordtonen ook de functie van elke noot in die positie, dus ik weet waar alle belangrijke noten zitten die je moet weten als je gaat improviseren. Als je een mooie solo uitzoekt, zul je zien dat die target notes daarin ook voorbij komen.

Met jazz ga je natuurlijk een stuk verder met combinaties van toonladers en akkoorden – ik weet daar ook niet alles van – maar ook voor pop is het leuk om eens verder te kijken dan alleen je pentatonische toonladders. Ik hoop dat de gitaristen die komen kijken tot nieuwe inzichten komen.”

www.ariestorm.com 

foto's Arie Storm door Eric van Nieuwland 

De clinics

Arie Storm doet in maart 2014 vijf clinics in samenwerking met de volgende Shure-centers:

Za 8 maart, Key Music - Sint Niklaas, 13:00 - 14:00. Info klik hier.
Do 13 maart, Rockpalace - Den Haag, 19:30 - 20:30. Info klik hier.
Za 15 maart, Key Music - Eindhoven, 12:00 -13:00. Info klik hier.
Za 15 maart Bax Shop - Goes, 15:00 - 16:00. Info klik hier.
Do 20 maart Music All-in - Noordwijk, 19:00 - 20:00. Info klik hier.
Tijdens elke clinic verloot Shure onder de aanwezigen 2 goody bags!
 

De Shure GLX-D16
Wij bij Gitarist hebben het nieuwe draadloze systeem al even kunnen uitproberen en publiceren een test in onze april-editie. De GLX-D16 bestaat uit een ontvangerpedaal met stemapparaat voor op je effectenplank en een zender met een accu die het 16 uur blijft doen. Shure belooft optimale (want digitale) geluidskwaliteit. Het systeem krijgt voor ons een eerste bonuspunt vanwege zijn pedalenbordvriendelijke formaat. Ook is het pedaal voorzien van een uitstekende tuner, dus je stemapparaat kun je al van je plank halen om ruimte te maken voor de Shure. Bovendien maakt de ontvanger een solide indruk, en zijn de regelaars bovenop voldoende beschermd door twee stootranden. Meer test in de volgende editie van Gitarist dus!

Bekijk hier alvast de video die Shure ter introductie en uitleg maakte. 


En zie hieronder de video die het Itailiaanse Accordo op de NAMM show maakte, jongstleden januari. 

 

Specificaties

De Shure GLXD16 is een draadloos pedaalsysteem voor gitaar en bas dat bestaat uit de volgende onderdelen:

* GLXD6 'guitar pedal receiver'
* GLXD1 'bodypack transmitter'
WA305 'premium locking-thread guitar cable'
*  SB902 'rechargeable lithium-ion battery'
* PS23US 'power supply'
* SBC-USB-MicroB 'wall battery charger'

Meer informatie inwinnen? Klik hier.


zoeken
zoeken