Eric Claptons Cream-reünie

Audio bij workshop Gitarist 278, mei 2014

Gitarist Extra 25-04-2014 15:04

In Gitarist 278, mei 2014 duiken we in het psychedelische jaar... 2005? Ja, want toen speelden Cream hun nu alweer legendarische reünieconcerten. We kijken naar Eric Claptons geëvolueerde stijl tijdens deze shows in vijf voorbeelden, waarvan je hier de audio vindt.

In mei 2005 stonden Eric Clapton, Jack Bruce en Ginger Baker voor het eerst in 37 jaar weer samen op het podium als de supergroep Cream. De locatie waar deze hereniging plaatsvond, de Royal Albert Hall in Londen, was niet toevallig gekozen: daar hadden in november 1968 namelijk ook de afscheidsconcerten plaatsgevonden.

Het grootste verschil met vroeger was dat Clapton nu op een Stratocaster speelde. Verder was de band minder gericht op psychedelische jams van twintig minuten en de solo’s staan in dienst van de songs in plaats van andersom, waardoor Claptons spel compacter is.

Beluister hier de audio om te horen hoe de voorbeelden moeten klinken. Van elk voorbeeld is er ook weer alleen een backingtrack waar je zelf over kunt spelen.

 

Audiofragment 1 bevat voorbeeld 1

Audiofragment 2 bevat de backingtrack van voorbeeld 1

Audiofragment 3 bevat voorbeeld 2

Audiofragment 4 bevat de backingtrack van voorbeeld 2

Audiofragment 5 bevat voorbeeld 3

Audiofragment 6 bevat de backingtrack van voorbeeld 3

Audiofragment 7 bevat voorbeeld 4

Audiofragment 8 bevat de backingtrack van voorbeeld 4

Audiofragment 9 bevat voorbeeld 5

Audiofragment 10 bevat de backingtrack van voorbeeld 5

zoeken
zoeken