In 20 minuten... beter folkgitaar spelen

Audio bij de workshop in Gitarist 333

Gitarist Extra 15-11-2018 20:11

In Gitarist 333, december 2018 vind je de noten en tabs bij deze workshop. Til je spel naar een hoger niveau en laat je inspireren door de beste akoestische folkgitaristen die er zijn.

Folkgitaar betekent meestal fingerpicking, maar je kunt ook volle akkoorden aanslaan; zeker met een steeds meeklinkende losse snaar of twee klinkt dat geweldig. Alternatieve stemmingen komen veel voor en zijn een manier om uit je creatieve sleur te komen.

Beluister hier de audio om te horen hoe de voorbeeldpartijen in het blad moeten klinken. Elk voorbeeld wordt een keer langzaam en een keer snel gespeeld.

Travis-picking
Deze techniek, vernoemd naar country-fingerstylegigant Merle Travis, kan op vrijwel elk akkoordenschema worden toegepast.

Afwisselende grondtonen, tertsen en kwinten
Hier gaan we in de richting van Chet Atkins en mikken we op de grondtoon, kwint en terts; een klassieke techniek die altijd goed klinkt. 

Open akkoorden
Folkrockgigant James Taylor is een meester in het creëren van complexe harmonieën door bestaande akkoordgrepen te combineren met losse snaren.

Open E stemming
Dit voorbeeld maakt gebruik van de open E stemming en je hoeft dit akkoord maar zachtjes aan te slaan om in de stemming te komen voor Big Yellow Taxi

zoeken
zoeken