aanmelden
In 20 minuten... betere bluessolo’s spelen
Audio bij de workshop in Gitarist 339
Gitarist Extra 15-05-2019 10:05
In Gitarist 339, juni 2019 vind je de noten en tabs bij deze workshop. Speel melodischer, verbeter je frasering en krijg standaard bluestechnieken nog beter in de vingers.

Blues is niet alleen een springplank voor andere stijlen als country, jazz en rock, het kan ons ook veel leren over frasering in solo’s. Vaak zijn het kleine, technische details als goed opdrukken, slides en vibrato die van een goede solo een geweldige solo maken. Daarbij worstelen gitaristen het meest met de vraag: welke noot op welk moment?

Beluister hier de audio om te horen hoe de voorbeeldpartijen in het blad moeten klinken. Elk voorbeeld wordt een keer langzaam en een keer snel gespeeld. Ook is er nog een backingtrack waar je al deze voorbeelden (en licks die je zelf bedenkt) overheen kunt spelen.

Majeur en mineur combineren
We lenen hier de kleine terts van de A mineurpentatonische toonladder en plaatsen die in onze A majeurpentatonische lick.

Sliding in
Het schuiven naar de juiste noot vanaf een vakje hoger of lager is een klassieke manier om je solo’s leven in te blazen.

Mixing it up
De mixolydische toonladder is de majeurladder met een klein septiem, waardoor hij goed klinkt over dominant 7 akkoorden.

The bends
Een dissonante tweeklank kant toch goed klinken als hij uit akkoordnoten bestaat. 

Backingtrack