Zappa's beste gitaartracks volgens Steve Vai, Mike Keneally, Guthrie Govan en andere kenners

Extra artikel bij de feature in Gitarist 363, juni 2021, vanwege Zappa, the movie

Gitarist Extra 27-05-2021 12:05

De 3-cd box Shut Up 'N Play Yer Guitar kwam precies 40 jaar geleden uit, Zappa ’88: The Last U.S. Show komt op 18 juni uit en een dag eerder gaat de documentairefilm Zappa in première in de bioscoop.

Redenen te over om Frank Zappa over het voetlicht te halen. In Gitarist 363, juni 2021, vind je een 7-pagina feature, met een archiefinterview met Zappa zelf en interviews met onder anderen Steve Vai en Mike Keneally over Zappa's gitaarspel.

Hier op Gitarist.nl vind je een Spotify playlist met de beste gitaartracks van Zappa volgens kenners als Guthrie Govan, Co de Kloet en Steve Vai. En ze lichten hun keuze toe!


Tot slot belichten we het boek Frank & Co van Co de Kloet, laten we een aantal veelzeggende Zappa gitaarvideo's zien, en natuurlijk de trailer van de film!

In de bioscoop!
De film zal vanaf 17 juni in diverse bioscopen te zien zijn, waaronder LantarenVenster in Rotterdam, Filmhuis De Dolfijnen in Sittard, Natlab in Eindhoven, Kinepolis in Breda, Kinepolis in Zoetermeer, Kinepolis, Utrecht, The Movies, Dordrecht, Verkadefabriek, Den Bosch, Gigant, Apeldoorn, Kinepolis, Groningen, en meer nog veel meer steden; voor meer info klik hier

In 1993 overleed Frank Zappa, net geen 53 jaar geworden. Hij was naast bandleider en begenadigd componist en zanger ook een van ‘s werelds meest bijzondere gitaristen, met een stijl uit duizenden herkenbaar.

Nu is er ‘de film’, kortweg getiteld ‘Zappa’, waartoe filmmaker Alex Winter met zoon Ahmet Zappa diep in de spelonken van het absurd grote archief van Zappa dook.

Gitarist sprak met de makers en met Mike Kennealy en Steve Vai, die beiden jaren in de band van Zappa speelden. Ook doken we in ons eigen archief en laten we Zappa zelf aan het woord, onder meer over zijn gitaren en amps. Lees deze uitgebreide 7-pagina feature in Gitarist 363, juni 2021.
Je kan deze editie bestellen in onze webshop

Hier op Gitarist.nl publiceren we een bijzondere playlist met de beste gitaartracks volgens een aantal doorgewinterde Zappa-kenners. Mike Keneally, Steve Vai, David Mead, Adrian Clark en Co de Kloet.

Tot slot belichten we het boek dat radioprogrammamaker Co de Kloet  schreef over zijn ontmoetingen met zijn held, Frank Zappa.

Playlist met de beste gitaartracks van Zappa
Maar nu eerst de playlist met daaronder uitgebreide toelichtingen van de kenners zelf!  

door David Mead  

INCA ROADS – ONE SIZE FITS ALL (1975)

STEVE VAI: “Je kunt me deze vraag steeds opnieuw stellen en dan kom ik elke keer met een ander antwoord. Dit keer ga ik voor Inca Roads [van One Size Fits All]. Dat is echt een pareltje. Niemand anders dan Frank kan zo veel samenballen in één stuk muziek. Die gitaarsolo is mijn favoriet van al zijn solo’s. De melodie wordt gezongen door de stem van God, weet je? Dat is het helemaal. Ik kan het niet anders beschrijven. Dat stuk muziek is uitzonderlijk op allerlei niveau’s. Er zit komedie in, een onvergetelijke melodie, en veel vrijheid.”

 

THE IDIOT BASTARD SON – MOTHERMANIA (1969)

MIKE KENEALLY: “Mijn favoriet is de speciale uitvoering van The Idiot Bastard Son die Frank maakte voor de Mothermania compilatie. De tape speelt op een andere snelheid dan bij de [We’re] Only In It For The Money versie, er wordt niet gepraat in het tussenstuk, en de mix is compleet anders. Het klinkt een beetje spookachtig, met meer fluiten in de mix, en er ontstaat een hele nieuwe klankwereld dankzij Franks muzikaliteit en harmonische inventiviteit.”

 

ST ETIENNE – JAZZ FROM HELL (1986)

GUTHRIE GOVAN: “Mijn favoriete FZ gitaarmoment is waarschijnlijk St Etienne, van het Jazz From Hell album. De frasering is heerlijk onvoorspelbaar en ik geniet van Franks beslissing om een lange gitaarimprovisatie als deze – over een prachtige, coole backing track – te doen op een album dat verder geheel bestaat uit intens geprogrammeerd Synclavier geweld! En dan natuurlijk zijn geluid – een klassieke gelaagde Zappa rig waar het sprankelend cleane begin van elke noot uiteindelijk overgaat in een dikke, versterker sound met overdrive, die op elk moment kan uitbarsten in oncontroleerbare feedback... Echt geweldig.”

 

TWENTY SMALL CIGARS – CHUNGA’S REVENGE (1970)

ADRIAN CLARK: “Ik had makkelijk mijn favoriete solo kunnen kiezen omdat er daar zo veel van zijn, die bovendien de unieke ontwikkeling van Franks gitaarwerk laten zien: Hungry Freaks, Daddy, Transylvania Boogie, Inca Roads, Rat Tomago. Maar op dit moment vind ik Twenty Small Cigars van Chunga’s Revenge de essentie van Franks gitaarspel het best weergeven. Het is een eenvoudig melodietje, grotendeels gecomponeerd, maar je hoort duidelijk de combinatie van luchtigheid en somberheid die Frank als geen ander had.”

 

WATERMELON IN EASTER HAY – JOE’S GARAGE ACTS II & III (1979)

DAVID MEAD: “Watermelon In Easter Hay, de een na laatste track van Joe’s Garage Acts II & III is bijna het tegengestelde van de manier waarop Zappa normaal gesproken soleert. In plaats van zijn hoekige, snauwende en vaak dissonante frases over een backing met één akkoord, horen we Frank hier op zijn meest melodisch. Dit is een prachtige, melancholische instrumental met een meeslepende melodie en een solo die van mij altijd door mag blijven  gaan.”

 

BLACK NAPKINS - ZOOT ALLURES (1976)

CO DE KLOET: “Uiteraard zou de vraag één favoriete Zappa track te kiezen bij wet verboden moeten worden. Maar in dit kader kies ik voor Black Napkins van de lp Zoot Allures, een release uit oktober 1976. Een live opname die eerder dat jaar in Osaka gemaakt werd. Een jaar vol beslissingen: manager Cohen werd ontslagen, de rechtszaken stapelden zich op en de bandnaam werd gewijzigd van Mothers naar ZAPPA, in Frank’s woorden: ‘like Montrose’. In deze versie lijkt hij ons alles hierover te vertellen, want BN klinkt als de stem van een man op een missie: in deze kleine bezetting toont de gitarist Zappa zich een meester in vertelkunst, frasering, toon,   en alles met die haast onbeheersbare eerlijkheid. Hij zou het stuk nog vele malen spelen maar de messcherpe ondertoon van deze opname zou zelfs hij nooit evenaren.”

 

Frank & Co
Radioprogrammamaker Co de Kloet zond een paar jaar lang elke zondag het Gitarist-uur uit op NPO Soul & Jazz, in samenwerking met Gitarist. Co is ook de allergrootste Zappa-kenner die je je maar kan voorstellen, niet in het minst omdat hij Frank Zappa tal van keren heeft ontmoet, eerst als journalist, later ook als vriend.  

Co heeft nu zijn langdurige vriendschap met Frank Zappa te boek gesteld door de talloze door hem op cassette opgenomen conversaties met Zappa en zijn muzikanten letterlijk uit te schrijven, resulterend in 440 pagina’s boeiende inkijkjes in Zappa’s leven en muziek.

Audiofragmenten van de gesprekken kun je beluisteren op frankandco.nl
H
et boek is te koop in de boekhandel, en ook direct bij Co de Kloet


Shut Up 'N Play Yer Guitar

Op 11 mei was het precies 40 jaar geleden dat de 3-cd box Shut Up 'N Play Yer Guitar uitkwam. Ga er maar even voor zitten! 

In chronologische volgorde hierbij een aantal live video's van '73 tot '88, waarop het gitaarspele van Zappa goed tot uiting komt. 

Live At The Roxy, 1973

 

Live in Munchen 1978, volledig concert - met Denny Whaley

Stevie's Spanking - Rome 1982 - Zappa & Vai gitaarsolo's

Live in Barcelona 1988 - volledig concert - met Mike Keneally

 

 

       

zoeken
zoeken