Jett Rebel: 'Wat ik vooral doe is platen maken'

Interview naar aanleiding van zijn nieuwe album dat 20 augustus verschijnt

Gitarist Extra 20-08-2021 07:36

Het langverwachte nieuwe album van Jett Rebel is uit. Op Pre-Apocalypse Party Playlist speelt hij opnieuw alle instrumenten zelf. Maar voor het eerst is hij nu ook volwaardig producer van zijn eigen plaat, ‘ouderwets’ digitaal opgenomen. In Gitarist 366, september 2021 vind je het interview dat we met hem deden, hier op Gitarist.nl meer interviewfragenten en video's, waaronder het recente Radio 2 optreden met die geweldige uitgebreide gitaarsolo.

tekst Chris Dekker

‘Pre-Apocalypse Party Playlist’ is Jelte Tuinstra’s - zoals we hem allemaal niét kennen - achtste album, de eerste sinds ‘7’ uit 2018 en volgens Jett Rebel - zoals we hem allemaal wél kennen - is dit de plaat die je draait op het feestje de avond voordat de wereld vergaat. Funk, disco, dance en rock: het staat er allemaal op.

Het podium weer op
We spraken Jett Rebel natuurlijk ook over de afgelopen 18 maanden waarin het niet of nauwelijks mogelijk was op op te treden:

'De hele coronacrisis duurt me veel te lang en ik trek het echt niet meer. In januari 2020 speelde ik voor de laatste keer met band. Het klinkt als een luxeprobleem, dat een artiest niet kan optreden, maar het is wat ik doe en waar ik voor leef. Ook mijn sociale leven is er in verwikkeld, het is mijn uitlaatklep en het is 95% van mijn inkomen. Ik vraag me nu soms af of ik de huur wel kan betalen. Ik heb net iets te hard gewerkt en genoeg bereikt dat het raar is dat ik zit te stressen dat ik mijn auto en huis misschien moet inleveren.'

'Ergens in 2020 dacht ik: laat ik me gewoon helemaal voorbereiden alsof we wel gaan spelen en laat ik een superversie van mezelf worden. Maar waar doe je het voor. Er komen nu wat shows aan, maar ook dat duurt nog even. Ik heb van de week mijn live-rig opgesteld. Het omhangen van de gitaar was echt een kippenvelmoment. Er ging een rilling door me heen. Ik speel wel gitaar in de studio, maar dat is meestal zittend, meestal dienstbaar en het zijn gitaarpartijen die ik gebruik om te bereiken wat ik wil. Ik geniet er wel van, maar ik ben op dat moment niet echt gitarist. Als je door iemand anders wordt gevraagd om een gitaarpartij te spelen, dan speel je iets waar je achter staat en je wilt je bewijzen. Maar op mijn eigen platen hoef ik dat niet. Op het podium ben ik wel een gitarist, meer een patser, haha!'

'Wat ik vooral doe is platen maken. Dat gaat altijd door en soms word ik er helemaal gek van. Het stopt niet. Jelte, waarom ben je dit überhaupt aan het doen, denk ik dan. Ik zit in een huis in een bos, omringd door twee katten platen te maken, totdat ik het podium op mag. En ik heb geluk dat ik in de positie ben dat mensen mijn muziek ook horen. Ik verlies me in een album en dan ben je zo weer door een paar maanden coronacrisis heen. Of mijn katten meespelen? Ze spelen beide piano. Laatst was er eentje clavecimbel aan het spelen, terwijl de ander er onder zat te luisteren. Op dit album hoor je een miauwtje, die ik nog vond van mij kat die inmiddels is overleden. Dat is de enige keer dat ik een optreden heb afgezegd: de dag dat mijn kat overleed. De hele crew kwam langs en we hebben samen een laatste eerbetoon gebracht.'


Video: Love Right Now is de eerste single van het album.

Video: en live klinkt dat nog vetter! Met geweldige gitaarsolo!

Jett Rebel versus Prince
'Ik word inmiddels een beetje moe van de vergelijking met Prince. Bruce Springsteen en Neil Young werden beide ooit de nieuwe Bob Dylan genoemd, maar als er drie artiesten eigen klinken zijn zij het. Toch is er zonder Bob geen Neil en Bruce en misschien zonder Prince geen Jett Rebel. Maar ik kan zelf wel aangeven wie er belangrijk voor me was en dat waren ook Young, Dylan en Springsteen.

'Van de andere kant is het niet erg als een fan Prince mist, iets van hem in mij hoort en daarom naar een optreden gaat. Dat heb ik ook. Maar ik probeer niet als hem te klinken. Als het moet kan ik dat perfect, maar ik verander eerder iets als ik denk dat het te “Prince” is.' 

In 2019 was Jett Rebel te gast in onze eigen Aquarium Sessions, waar hij over onder meer zijn Eko-gitaar, Todd 'is god' Rundgren produceren en de vele stijlen die hij aankan spreekt:Jett was niet alleen bij de Aquarium Sessions om te praten, maar vooral ook om te spelen:


Pre-Apocalypse Party Playlist is nu uit en Release van de Week bij Gitarist. Check het artikel en beluister daar het album ook!


 

zoeken
zoeken