The Beatles: de 50 beste gitaarsongs in een Spotify playlist

Dit vinden gitaristen de meest opwindende, ontroerende en inspirerende gitaarnummers van de Fab Four

Gitarist Extra 17-12-2021 09:12

Geen band heeft meer mensen geïnspireerd om gitaar te gaan spelen dan The Beatles. Het viertal uit Liverpool kreeg onlangs opnieuw een prachtig eerbetoon met de driedelige docuserie ‘The Beatles: Get Back’. Ter gelegenheid van deze bijzondere documentaire presenteren we in Gitarist 370, januari 2022 de top 10 van de 50 beste gitaarsongs van The Beatles zoals gekozen door de bezoekers van GuitarWorld.com. Elk nummer wordt uitgebreid geanalyseerd en in context geplaatst. Hier vind je de volledige top 50 als Spotify-playlist met alle songs, van While My Guitar Gently Weeps tot Help! Geniet ervan!

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in Gitarist 370, januari 2022. Vanaf dinsdag 21 december in de winkel. Of je kunt deze editie nu al bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Als je de lijst doorkijkt valt op hoe belangrijk The Beatles voor de gitaar geweest zijn. I Feel Fine, met zijn baanbrekende gebruik van feedback. A Hard Day's Night, met dat mythische openingsakkoord. Taxman, met het ‘Hendrix-akkoord’ vóór Hendrix’. Blackbird, wat je een volmaakt akoestisch nummer zou kunnen noemen. Helter Skelter, toen de Fab Four alles tot volume 11 opvoerden. Of Something, de klassieke ballad van George Harrison, met misschien wel zijn beste solo ooit. 

Lees in Gitarist 370 een uitgebreide toelichting op de nummers in de Top 10. 

Get Back
Voor 'The Beatles: Get Back’ maakte Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson gebruik van 57 uur aan filmbeelden die waren geschoten tijdens de sessies van wat later het ‘Let It Be’-album zou worden. In de film wordt het schrijf- én opnameproces van de songs bijna acht uur lang op de voet gevolgd. Je ziet ook de interactie tussen de bandleden, met als dramatisch hoogtepunt (of dieptepunt) het weglopen van George Harrison. We verklappen niets als we zeggen dat de 'stille' Beatle weer terugkomt om de sessies voort te zetten, met als klinkend slotakkoord van de film en The Beatles als liveband het beroemde optreden op het dak van Apple. Je zie de geschiedenis van het laatste jaar van The Beatles zich voor je neus afspelen. Boeiende televisie! 

Let It Be
Afgelopen oktober verscheen ook ‘Let It Be: 50th Anniversary Edition’. De meest uitgebreide versie van deze laatste plaat van The Beatles, de ‘Super Deluxe Edition’, bevat een nieuwe en een alternatieve mix van het album van respectievelijk Giles Martin (zoon van) en opnametechnicus Glyn Johns (uit 1969) plus een hoop outtakes, repetitie-opnames en jams. 

zoeken
zoeken