Obscura: geen muziek voor muzikanten

Video en audio bij het interview in Gitarist 370

Gitarist Extra 16-12-2021 09:12

Het was een bewogen tijd voor Obscura. Vorig jaar verliet iedereen behalve gitarist en vocalist Steffen Kummerer de Duitse progressieve deathmetalband. Maar daarvoor keerden onder meer gitarist Christian Münzner en fretloze bassist Jeroen Paul Thesseling terug. In Gitarist 370, januari 2022 spreken we Kummerer en Thesseling over het opvallend melodieuze nieuwe album ‘A Valediction’. Hier vind je een aantal aan het album gerelateerde video's en, natuurlijk, de plaat zelf.

foto: Vincent Grundke

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in Gitarist 370, januari 2022. Vanaf dinsdag 21 december in de winkel. Of je kunt deze editie nu al bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Voor het eerst nam Obscura een album niet in Duitsland op met hun vaste producer Victor Bullok, maar in Zweden met producer Fredrik Nordström (o.a. In Flames, Arch Enemy, Opeth) in diens Studio Fredman in Göteborg. Steffen Kummerer: “De laatste paar producties waren niet levendig genoeg. Fredrik Nordström heeft er meer diepte in aangebracht. Het klinkt wat organischer." Bekijk hieronder de 'making of'-video van het album, waarin de rol van de gitaren wordt belicht. 

Solaris is een van de tracks van het het nieuwe album. Bekijk hier een playthrough van het nummer door Christian Münzner.

Kummerers puntige, extravagante Ran gitaren waren altijd een belangrijk visueel kenmerk van Obscura. Onlangs maakte hij echter de overstap naar ESP. "Ik heb mijn zevensnarige Ran uit 2011 naar ESP in Tokio gestuurd zodat dat instrument volledig geanalyseerd kon worden" vertelt Kummerer. Tijdens een tour in Japan bezocht hij de ESP-fabriek om de puntjes op de i te zetten. In onderstaande video demoot hij zijn ESP Custom.

Kummerer: “We hebben de songs nu meer geschreven zodat het live beter werkt. Het is niet alleen extreem snel gepiel met blastbeats op 240 bpm. Ik wil geen muziek voor muzikanten schrijven. Ik wil niet op het podium staan en een clinic spelen waar iedereen op je eerste fout staat te wachten. Dat vind ik saai." 

zoeken
zoeken