Idles: ‘We zijn nu echte muzikanten geworden!’

Video en audio bij het interview in Gitarist 371

Gitarist Extra 20-01-2022 10:01

Met twee gitaristen die met nieuwe technieken en een mega verzameling effectpedalen experimenteren, heeft Idles zichzelf opnieuw uitgevonden. Gedwongen door de lockdown ging Engelands meest opwindende gitaarband op een nieuwe manier te werk - en ontdekte daarbij volop nieuwe sounds. Het resultaat is een briljante nieuwe plaat: ‘Crawler’. In Gitarist 371, februari 2022 spreken we Lee Kiernan en Mark Bowen over het nieuwe album en hun sonische avonturen: “Het probleem met die pedalen is dat ze mee op tour moeten omdat alle songs ermee geschreven zijn.”

foto: Pablo Martinez

Het nieuwe album kwam tot stand met bandleden die wegens covid-19 over de hele wereld verspreid waren. Mark Bowen: "Normaal gesproken schrijven we songs met zijn allen bij elkaar in één ruimte en gaan we alleen met de luidste en brutaalste ideeën verder. Deze keer maakten we meer werk van de productie, in plaats van alleen maar spelen.” 

Effecten spelen meer dan ooit een rol in de muziek van Idles. In onderstaande video neemt Lee Kiernan ons mee op een tour van zijn indrukwekkende pedalboard: 

De muziek van 'Crawler' bestaat alleen als opname, in tegenstelling tot het vorige album ‘Ultra Mono’. "Dat was eigenlijk een keihard live-album", aldus Bowen. Bekijk de play through door Kiernan en Bowen van twee nummers van dat album , Grounds en Mr. Motivator: 


Idles heeft natuurlijk vooral een reputatie als energieke liveband. Check het bijna twee uur durende concert van de band in Le Bataclan in Parijs in december 2018:

 

 

zoeken
zoeken