Uniek interview met Jimmy Rosenberg - door Ruben Hoeke

‘De gitaar heeft me nooit bedrogen’

Gitarist Extra 25-03-2022 14:03

Hij is een van de grootste gipsyjazzgitaristen aller tijden. Al op piepjonge leeftijd werd Jimmy Rosenberg (41) gezien als de nieuwe Django Reinhardt. Er volgden drie turbulente decennia. In de herfst deed hij een flinke tour langs de Nederlandse podia. Topgitarist Ruben Hoeke ging voor Gitarist een paar avonden op pad met hem, met het bijzondere interview in Gitarist 373, april 2022 als resultaat. Hier op Gitarist.nl een aantal video's en de fameuze documentaire ‘De vader, de zoon & het talent’

Dit is een extra web-item naar aanleiding van het interview in Gitarist 373, april 2022. Vanaf vrijdag 25 maart in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Jimmy Rosenberg verscheen voor het eerst op de Nederlandse televisie in het programma Reiziger in Muziek, 11 november 1991. Al snel tourde hij de hele wereld rond en kreeg op zestienjarige leeftijd een miljoenencontract bij Sony in de VS. Maar het succes kende ook een keerzijde, die in de documentaire ‘De vader, de zoon & het talent’ (2006) uit de doeken wordt gedaan. Maker Jeroen Berkvens won er een Gouden Kalf mee, Jimmy vele harten. “Ik ben een gevoelsmens. Ik ben een zacht mens. Mij kunnen ze heel snel pijn doen.” Met deze woorden opent de documentaire.

Uit het interview in Gitarist april 2022: 

Heb je de documentaire gezien, Jimmy?
“Niet helemaal. Ik vond het moeilijk mezelf onder invloed te zien. Weet je, God heeft altijd aan mijn zijde gestaan, maar soms, als ik wakker word, voel ik de as van de duivel nog in mijn neus.”

Hoe gaat het nu met je?
“Ik koester de mooie momenten. Op sommige dagen voel ik me blij, op andere dagen wil ik er niet meer zijn. Ik heb veel dingen meegemaakt die me pijn hebben gedaan.”


Ruben Hoeke over Jimmy Rosenberg
"Jimmy is one of a kind. Zijn swing, timing en gevoel zijn uniek. Tijdens onze eerste ontmoeting in november leek hij gespannen. Achterdochtig wellicht? Weer iemand die iets van hem wilde en hem vervolgens zou bedonderen? Van een ‘interview’ kwam helemaal niks. “Wij zijn toch gitaristen? Die kennen toch geen tijd!?” Ondertussen speelde Jimmy met een zelfgemaakt plectrum van een leeg pakje sigaretten met een angstwekkende techniek, precisie en snelheid stukken van Bach, Mozart en Django, tot funk aan toe. Toen hij me vroeg wat te spelen brak het ijs. Mooie, maar ook zeer heftige verhalen volgden. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Iets wat Jimmy mij later vroeg te doen.

"De tweede ontmoeting verliep anders. Toen hij opnieuw mijn bus instapte en ik vroeg hoe het met hem ging zei hij met een glimlach: “Nu ik jou weer zie, ben ik blij.” Op zijn verzoek liet ik hem een liedje horen dat ik in 2010 opnam voor mijn oudste zoon: Song For Boaz. Na één keer luisteren keek hij mij verward aan. “Dit ben jij toch niet!? Dat kan niet.” Na het vijf keer achter elkaar beluisterd te hebben keek hij mij aan en zei: “Ik heb in mijn leven nog nooit een ‘gadžo’ gehoord of ontmoet die dit zo, met dit gevoel, kan spelen. Ik hoor dat jij heel veel van hem houdt.” Een enorm compliment natuurlijk. Op dat moment werd er een ‘bandje’ gesmeed. Wellicht had ik door toedoen van de muziek zijn vertrouwen gewonnen? Op zijn vraag of ik een plaat met hem wilde maken heb ik hem de hand geschud. Wie weet wat de toekomst oplevert."

Lees het hele interview In Gitarist 373, april 2022! Met dank aan Ruben Hoeke voor dit bijzondere verhaal!

Volledig concert in Poppodium Volt, Sittard, 2 december 2018

Spotify playlist met het beste van Jimmy Rosenberg.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van het interview in Gitarist 373, april 2022. Vanaf vrijdag 25 maart in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

zoeken
zoeken