Molly Tuttle: liefde voor bluegrass

Video en audio bij het interview en de workshop in Gitarist 374

Gitarist Extra 21-04-2022 13:04

Op haar nieuwe album 'Crooked Tree' onderzoekt flatpicker extraordinaire Molly Tuttle haar invloeden met een geweldige set eigen composities. In Gitarist 374, mei 2022 vertelt ze over haar bluegrassroots en de totstandkoming van de plaat. Ook is er een workshop over haar fabelachtige crosspickingtechniek waarvan je hier de audio en video vindt.

Crooked Tree
Molly Tuttle's rechterhandtechniek alleen is al genoeg om gitaristen die twee keer zou oud zijn hun gitaar aan de wilgen te doen hangen. En dan hebben we het nog niet gehad over de zuiverheid van haar stem en de kracht van haar songwriting. Dit alles blijkt ook weer op haar nieuwe album 'Crooked Tree', waarop ze teruggaat naar haar wortels: "Ik realiseerde me dat ik nu een bluegrass-album wilde maken met eigen composities. Dat was een droom van me waar ik niet eerder iets mee gedaan had." 

Haar liefde voor bluegrass kreeg Molly met de paplepel ingegoten: "Mijn grootvader hield erg van bluegrass en vroege country zoals van Hank Williams, en hij hoorde Flatt en Scruggs bij de Grand Ole Opry. Hij speelde banjo en mijn vader groeide op in een soort familiebandje op de boerderij."

Molly nam het album live op: "Bluegrass is heel organische muziek en ik wilde dat het klonk alsof we gewoon wat aan het jammen waren. Ik wil ook alleen zang opnemen als ik gitaar speel, anders voelt het onnatuurlijk."

Pre-War Guitars
In onderstaand video-interview vertelt Molly onder meer over haar Pre-War Guitars gitaren, gebaseerd op instrumenten uit de jaren dertig, waarvan ze een 18 model bespeelt om haar rechterhandtechniek te demonstreren. 

Crosspicking
Als we onze plectrumtechniek willen verbeteren, kijken we voor inspiratie al snel naar voorbeelden uit de wereld van de rock, metal of jazz-fusion. Maar je kunt ook naar Molly Tuttle luisteren want zij is een van de beste pickers die er zijn.

In de workshop bij het interview gaan we nader in op haar crosspickingstijl. Hier vind je de video én audio die bij de speelvoorbeelden hoort.

  

De stijl van Molly Tuttle
Voorbeeld 1 en 2.

zoeken
zoeken