Marike Jager: experimenteel, stuwend en soms crappy met M ft. M

Video en audio bij het interview in Gitarist 375

Gitarist Extra 19-05-2022 10:05

Marike Jager en drummer Martijn Bosman begonnen spontaan een duo en het resultaat is de leukste gitaarplaat van dit jaar tot nog toe. Crappy beats - zeggen ze zelf -, elektronica en samples duelleren met de vuige sound van een jarenvijftig Fender Musicmaster. In Gitarist 375, juni 2022 vertellen ze over de achtergronden van dit avontuurlijke project. Hier kun je de video's zien die ze opnamen voor Gitarists Aquarium Sessions - drie songs en een interview - en natuurlijk de ep 'M ft. M' beluisteren.

foto: Fred van Diem

Een duo met gitaar, zang en drums is vaker gedaan, met The White Stripes en The Black Keys als bekendste voorbeelden, maar M ft M is zeker geen bedacht concept. Sterker nog: de basis van de samenwerking kwam door de lockdown: “Het droevige vacuüm waar we plotseling in terechtkwamen, bracht ons tot het ultieme maken; in totale creatieve vrijheid, zonder deadlines”, aldus Marike en Martijn. 

Martijn: "Ik had veel vage, random drumideeën liggen die ik meer voor mezelf had opgenomen. Ik heb ze naar Marike gestuurd, die later ook weer gitaarideeën naar mij stuurde om er drums onder te zetten.”

Marike: “Het was prettig om zoiets te proberen. Het stimuleerde me om er meer met riffs op in te gaan. Ik besloot op gitaar in dialoog te gaan met de drums.”

Dat deed Marike op een jarenvijftig Fender Musicmaster. "Dat is nu mijn favoriet. Ik speel via een Fender Princeton. Deze buizenversterker matcht te gek met deze gitaar." 

Aquarium Sessions
Begin april legden Marike en Martijn op de redactie van Gitarist drie nummers van de nieuwe ep op video vast in het kader van onze Aquarium Sessions, te weten Hit Me, Sing I en Useless. Ook spraken ze voor de camera over het project met Gitarists Chris Dekker. 

 

 

INTERVIEW

 

zoeken
zoeken