Tien unieke Les Paul Custom signatures voor Jan Akkerman

Met 75 jaar geëerd door Gibson - bekijk de video waarin hij spreekt over de gitaren - en ze laat horen!

Gitarist Extra 21-07-2022 20:55

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag werd Jan Akkerman door Gibson geëerd met een speciale serie zwarte Les Paul Customs, gebaseerd op de Black Beauty die Jan bespeelde tijdens het legendarische concert Live At The Rainbow met Focus in 1973. Wij spraken de gitaarlegende in het Gibson-hoofdkwartier in Amersfoort. Lees het interview in Gitarist 377. Bekijk hier op Gitarist.nl de video waarin Jan de gitaren laat zien en horen en bekijk de throwback video's van Live At The Rainbow 1973!

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 377, augutus 2022. Vanaf vrijdag 21 juli in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

De serie van tien gitaren - officieel: Gibson 1954 Les Paul Custom M2M by Jan Akkerman - zijn Made 2 Measure-modellen, gemaakt op basis van Jans favoriete Les Paul: de 1954 Les Paul Custom met een P-90 en de zogenaamde ‘Staple’ pickup. Jan heeft wat kleine wijzigingen aangebracht zoals nylon brugzadels en een ander formaat hals. Daarnaast verschijnt de gitaar in drie verschillende finishes: gloss, VOS en Murphy Lab Ultra Light. Iedere gitaar draagt de naam van een track van het ‘Live At The Rainbow’-album op de kop: Dark Rose, Hot King, Anonymous, Love Remembered, QAAQ (= Questions Answers Answers Questions), Clochard (linkshandig model), en de drie hieronder op de foto afgebeeld: Sylvia, Janis en Hoc Poc. 

Jan Akkermans eigen exemplaar heeft de aanduiding ‘JA 75’ op de kop staan:


“Niet gevraagd, toch gekregen… Aan het eind van mijn leven nog zo’n toetje, ik vind het een hele eer en ik ben Gibson erg dankbaar voor het gebaar dat ze hebben gemaakt. Ik snap precies waarom ze er maar tien maken en ik vind dat meer dan genoeg. Deze gitaar is geen eenheidsworst en wat ik erop gespeeld heb ook niet.”

Lees het hele interview in Gitarist 377! Bekijk hier op Gitarist.nl beelden van Live At The Rainbow 1973 en luister naar het hele album. En check de video die Gibson met Jan maakte rondom de itaren. 

Plus: archiefinterview met Jan Akkerman uit Gitarist 344, november 2019, downloadable als pdf.

 

zoeken
zoeken