Matt Bellamy: Muse heavier dan ooit

Audio en video bij het interview in Gitarist 379, oktober 2022

Gitarist Extra 16-09-2022 10:09

Matt Bellamy houdt van heavy riffs. Nu meer dan ooit. “Ik weet zeker dat we tegenwoordig meer metal klinken”, zegt hij over het nieuwe Muse-album ‘Will Of The People’. In Gitarist 379, oktober 2022 vertelt Matt hoe het explosieve nieuwe album gecreëerd werd - met een berg aan apparatuur en inspiratie van Iron Maiden en Slipknot...

‘Will Of The People’ is een feest voor liefhebbers van zware kost - van de openingstrack die het album zijn naam geeft, tot het ondubbelzinnige laatste nummer We Are Fucking Fucked. We horen de groep nieuwe manieren vinden om donder en bliksem in songs te vangen waarmee ze opnieuw de stadions zullen veroveren.

In de track Will Of The People horen we direct een aantal klassieke Muse-ingrediënten, van de laaggestemde riff tot een vette portie octavefuzz.
“Het is een klassieke bluesriff", zegt Matt. "Een van de dingen die ik leerde van Rage Against The Machine. Je kunt wegkomen met traditionele bluesriffs als je maar zorgt dat de productie uniek is. Volgens mij doen The White Stripes dat ook."  

Met zijn thrashmetalfeel en gedempte chromatische dissonanten is Kill Or Be Killed een van de meest heavy songs ooit van Muse.
Matt: “Zeker weten! Ik vraag me af waar dat vandaan is gekomen. Ik bedoel, metal is altijd om ons heen geweest. Toen we opgroeiden, luisterden we veel Iron Maiden. Dom (Howard, drums) was ook een enorme fan van ze." 

Dit is ook het eerste Muse-album waarop Matt de beroemde 1983 Telecaster van wijlen Jeff Buckley bespeelt, op de openingstrack. De rest van het gitaarwerk deed Matt op gitaren van Manson.
Matt: “Volgens mij heb ik alleen op ‘Showbiz’, het eerste album, geen Manson gitaar gebruikt, omdat ik me die niet kon veroorloven. Zodra ik wat geld had kocht ik direct een van hun gitaren."


 

zoeken
zoeken