Slipknot's Jim Root en Mick Thomson: “Metal kan nog alle kanten op!”

Video en audio bij het interview in Gitarist 380, november 2022

Gitarist Extra 13-10-2022 09:10

Het nieuwe Slipknot-album, ‘The End, So Far’, is het meest gedurfde tot nu toe - vol met het gebruikelijke geweld, maar ook experimenteel. In Gitarist 380, november 2022 nemen Jim Root en Mick Thomson ons mee...

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 380, november 2022. Vanaf vrijdag 14 oktober in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

‘The End, So Far’ was geen makkelijk album om te maken, al was het maar omdat Jim Root, een van de belangrijkste songschrijvers van de band, worstelde met zijn mentale gezondheid. “Tijdens de pandemie was ik alleen thuis”, herinnert hij zich. “En depressief. Ik werd depressief van gitaren, van alles."  

De andere gitarist van de band, Mick Thomson, deed tijdens de gedwongen pauze wat hij het liefst doet: knutselen aan zijn apparatuur. “Aan mijn gitaren kloten is therapie voor me”, vertelt hij. “Bij mij thuis vind je overal gitaren op de vloer en effectpedalen op de eettafel."

Mick: “Voor onze songs plakken we verschillende ideeën aan elkaar. Heel verschillende ideeën vaak. Dat is Slipknot. We beginnen bijvoorbeeld met een ritme uit (drumsoftware) EZ Drummer. Daar overheen doen we dan een riff waar we drie jaar geleden op hebben gejamd. Iedereen gaat ermee aan de gang en uiteindelijk wordt het dan een Slipknot-song.”

Jim: “Soms oefen ik heel veel om mijn spiergeheugen te verbeteren en over de hals te racen. En soms schrijf ik alleen. Dat gaat ten koste van mijn techniek en in die fase zat ik toen we gingen opnemen. Als het kon, zou ik een aantal solo’s overdoen."

Mick: “Je sound zit meer in je hoofd dan in je pedalen, maar het is altijd leuk om met spullen te experimenteren. Dit is de eerste keer dat ik voor een album geen vast geluid had; elke track heeft een andere versterker, soms meer dan één."

 

zoeken
zoeken