Wojtek Justyna: wereldjazz met funk als basis

Audio en video bij het interview in Gitarist 380, november 2022

Gitarist Extra 13-10-2022 09:10

Wojtek Justyna kwam in 2004 naar Nederland om aan het conservatorium in Den Haag te studeren. Inmiddels maakt de Poolse gitarist al jaren indruk met zijn frisse, speelse mix van funk, jazz en wereldmuziek. In Gitarist 380, november 2022 spreken we hem over ‘Thrice’, het nieuwe album van zijn Wojtek Justyna TreeOh!, zijn SKG gitaren en waarom hij niet van hippe jazzlicks houdt.

foto: Natalia Zdziebczyńska 

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 380, november 2022. Vanaf vrijdag 14 oktober in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

“Voor een nieuw album proberen we zoveel mogelijk live te spelen”, vertelt Wojtek Justyna. “We ontwikkelen de muziek tijdens de optredens. Dit keer was dat onmogelijk vanwege corona. In plaats daarvan hebben we in het huisje van mijn ouders in het bos in Polen alle liedjes een week doorgespeeld."

 “Wat ik uiteindelijk geleerd heb op het conservatorium is dat ik geen jazzmuzikant wilde worden. Veel jazzgitaristen zijn zo gefocust op hippe licks spelen en dan mis ik vaak dingen die mensen in hun hart raken. Ik wil niet voor mijn collega’s spelen, maar voor muziekliefhebbers."

 “Er zijn uitstekende muzikanten die urenlang kunnen improviseren zonder dat het saai wordt. Maar ik vind juist de ontwikkelingen in een liedje interessant. Het doel is niet om eindeloos op een thema te improviseren.  Het moet een reis worden, altijd op de grens van voorspelbaarheid en onvoorspelbaarheid."

Justyna speelt hoofdzakelijk op gitaren van de Poolse bouwer Szymon Kowalski: "de SKG Pulsonic zit qua vorm tussen een Stratocaster, een Jazzmaster en een Mustang in, met de dikte van een Telecaster. Momenteel is dat mijn nummer één gitaar. ook omdat hij helemaal anders is."

zoeken
zoeken