Gitaarworkshop Vedran Mirčetić van De Staat, op Amsterdam Guitar Heaven 2022

Workshop Pedals & Sounds in Q-Factory Amsterdam

Gitarist Extra 22-11-2022 09:11

Er zijn weinig gitaristen in Nederland die zo goed bij het thema ‘Pedals & Sounds’ van Amsterdam Guitar Heaven passen als De Staat-gitarist Vedran Mirčetić. Naarmate de muziek steeds elektronischer aandoet, worden de gitaarsounds van de Nijmeegse band steeds extremer. In Gitarist 381, december 2022 spreken we Mirčetić over sounds maken, zijn ontwikkeling als gitarist en de werkwijze van De Staat. Op zaterdag 26 november 2022 kan je zijn workshop bijwonen. --- foto boven door shamrockshaver ---

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 381, december 2022. Nu in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Vedran Mirčetić en vele andere topgitaristen zijn te zien op Amsterdam Guitar Heaven op zaterdag 26 november, 12.30u.
Klik hier voor een uitgebreid overzicht.

Tickets € 12,50 ook geldig voor toegang tot de andere 21 workshops en de Gearshow Gitaar & Bas. Bestel je ticket bij Ticketmaster

Vedran: “Het is eigenlijk al vijftien jaar lang hetzelfde verhaal. Gewoon elke keer weer dingen kopen en weinig verkopen. Die pedalenplank wordt steeds groter. Dat vind ik ook het leuke eraan. Op een gegeven moment heb je zoveel sounds dat je moet gaan kiezen. Gelukkig is het bij ons zo dat we versies van nummers iets anders doen, zodat de sounds ook mee veranderen. Dan maak ik gewoon een nieuwe sound voor een oud nummer.” 

 foto: Erwin Klomp

Mirčetić was niet altijd een gitarist wiens gitaren nauwelijks als gitaren klinken. Zijn liefde voor het instrument begon met blues en rock. “Daar ben ik mee opgegroeid en die liefde daarvoor blijft altijd”, erkent hij. “Voor een Ritchie Blackmore of een Billy Gibbons. Het een sluit het ander niet uit. Thuis als ik mijn gitaar pak is het wel veel traditioneler: alleen maar een versterker en eventueel een galm." 

Naarmate de sound van De Staat veranderde, veranderde de gitaarkeuze van Mirčetić eveneens. De laatste tijd is hij vooral met een Gibson SG te zien. “Ik heb de SG eigenlijk altijd wel vet gevonden, alleen vond ik die humbuckers te dik”, bekent hij." Nu zitten er Lindy Fralin Hum Cancelling P-90’s in. Soms heb ik P-92’s. Die zitten tussen een singlecoil en een P-90 in."

Hoewel Mirčetić veel pedalen gebruikt, zijn ze voor hem niet de oplossing voor alles: “Je moet het wel kunnen spelen. Je kunt wel al die pedalen gebruiken, maar het is niet alleen wat je gebruikt. (...)  Geef mij een versterker en een gitaar en ik kan ook gewoon een sound maken. Dat is het belangrijkste: dat het in je vingers zit." 

Het laatste album van De Staat, 'Bubble Gum', is uit 2019. Afgelopen jaar bracht de band drie ep's uit, 'yellow', 'red' en 'blue', die je hier kan beluisteren. Vooralsnog betekent dit geen album maar "een open traject waar muziek aan toegevoegd kan worden, totdat de band voelt dat er een hoofdstuk af is", aldus De Staat.

Lees ook: archiefinterview met Vedran Mirčetić en Torre Florim van De Staat uit Gitarist 249, december 2011, downloadable als pdf.

 

zoeken
zoeken