Ruben Hoeke: dertig jaar improviseren en schrijven

Video en audio bij het interview in Gitarist 382, januari 2023

Gitarist Extra 20-12-2022 13:39

Ruben Hoeke viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum als optredend muzikant. Dit wordt onder meer gevierd met het nieuwe album ‘Reloaded’ en een jubileumconcert. In Gitarist 382, januari 2023 spreken we de Zaanse gitarist over zijn ontwikkeling als muzikant en alles waar hij nu mee bezig is.

foto: Eric van Nieuwland 

De Ruben Hoeke Band staat vooral bekend om zijn energieke rock ‘n’ roll, wat ze 26 november met hun slotconcert op Amsterdam Guitar Heaven nog eens lieten horen. Het album ‘Reloaded’ valt echter op door de vele subtielere nummers met gelaagde gitaararrangementen. “Normaal gesproken was ik alleen maar aan het spelen”, aldus Hoeke. “Toen kwam corona en viel er niets meer te spelen. En toen dacht ik: dan ga ik maar wat tijd uittrekken om een plaat op te nemen en daar wat langer over te doen in plaats van de hele boel in twee, drie weken uit de grond te stampen."

De gitaar waar Hoeke het meest mee te zien is, is de Gibson Les Paul. "De Les Paul is altijd mijn gitaar geweest en dat zal denk ik ook altijd zo blijven", vertelt hij. "Mijn vader (boogiewoogiepianist Rob Hoeke, red.) had vroeger een gitarist in de band die Ben de Bruin heette en die speelde op een Les Paul. Tegelijkertijd hoorde ik Slash het intro van Sweet Child O’ Mine spelen en die speelde ook op een Les Paul. Toen was het voor mij gebeurd."

 

Dertig jaar in het vak betekent niet dat het alleen maar tijd is om terug te kijken: “Komende maand neem ik een live-cd op. We gaan ‘Reloaded’ presenteren in De Flux in Zaandam. Dat is een hartstikke fijne zaal die goed klinkt. Dan doen we ook meteen wat liedjes van onze vorige plaat ‘All Saints’, omdat die compleet werd ondergesneeuwd door covid."

Beluister hier 'Reloaded'. Het album was eind november Release van de week op Gitarist.nl.  

zoeken
zoeken