King Gizzard & The Lizard Wizard: eclectisch en superproductief

Audio en video bij het interview in Gitarist 383, februari 2023

Gitarist Extra 26-01-2023 10:01

Treed binnen in de vreemde wereld van King Gizzard & The Lizard Wizard, de meest eclectische en productieve band die er is. In Gitarist 383, februari 2023 is gitarist en bandleider Stu Mackenzie je gids.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 383, februari 2023. Vanaf vrijdag 27januari in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Sinds hun debuutalbum uit 2012, ‘Bar Bruise’, heeft dit uit Melbourne, Australië afkomstige collectief de wereld kennis laten maken met hun unieke mix van garage-psychrock, progressieve jams, thrashmetal en wereldmuziek. En het zijn echte veelpoepers: in tien jaar tijd brachten ze twintig albums uit en alleen al afgelopen jaar verschenen er vier (!) nieuwe platen: in het voorjaar ‘Omnium Gatherum’ en in het najaar kort na elkaar ‘Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms And Lava’, ‘Laminated Denim’ en ‘Changes’. 

“Er is altijd een plan als we een album maken", legt King Gizzard & The Lizard Wizards zanger, co-gitarist en bandleider Stu Mackenzie uit. "Soms werken we daar tijdens het opnemen nog aan en soms is het meer een missie, een manifest."

 

In april verscheen hun twintigste album, ‘Omnium Gatherum’, hun eerste dubbelalbum. "Dit album heeft minder focus dan de andere", vertelt Stu, "maar dat was expres. Omdat we geen concept hadden kon elke song op zichzelf staan en dat werkte bevrijdend.”

 

In de titel van ‘Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms And Lava’ zijn de eerste letters van de (Engelse) namen van de zeven modes van de majeurtoonladder verwerkt. In hun oefenruimte GIZZ HQ besloten ze een dag lang op één mode te jammen. Stu: “Het idee was om niets voor te bereiden, te spelen en alles op te nemen.” Vervolgens kozen ze de meest interessante momenten uit. 

 

“We begonnen aan ‘Laminated Denim’ nog vóór ‘Ice, Death’”, vertelt Stu, “maar ze zijn op dezelfde manier opgenomen. Namelijk geheel geïmproviseerd. Wat gitaren betreft hielden we het minimaal - ik speel op mijn Yamaha (een 1967 Flying Samurai, red.) met een Cry Baby wah en een fuzz. Cook op zijn Jazzmaster, Joe op zijn SG.”

 

Hun laatste album uit 2022, ‘Changes’, is het resultaat van Mackenzie’s gepingel op de piano: “Ik geloof er heilig in dat je beter kunt schrijven op een instrument dat je niet goed beheerst. Ik houd van de gitaar en zal altijd gitarist blijven, alleen is het lastig om niet in bekende patronen te vervallen. En daarom componeer ik graag op piano." 

zoeken
zoeken